Concert de caritate de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului



conferinta de presa 17.03.2016

Ieri, 17 martie 2016, în incinta agenţiei de presă Infotag, la iniţiativa AO SOS Autism  a avut loc conferinţa de presă dedicată anunţării Concertului de caritate organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului, care este marcată pe data de 2 aprilie 2016.

Concertul  de caritate cu genericul „Din suflet pentru copiii cu autism” va avea loc sîmbătă, 2 aprilie 2016, în incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului. Aceste eveniment este finanţat de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 (Parteneriate pentru o societate civilă durabilă în Moldova) în cadrul proiectului „Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova”, implementat de AO SOS Autism. Scopul concertului va fi sensibilizarea societăţii cu privire la problema autismului în lume şi în Republica Moldova, dar şi colectarea fondurilor pentru renovarea Centrului de resurse şi abilitare SOS Autism. Un număr impresionant de vedete ale estradei naţionale s-au mobilizat în susţinerea copiilor cu autism, printre care: Valentin Boghean, Cristi Aldea-Teodorovici, Anişoara Puică, Adrian Ursu, Anatol Mîrzenco, Cristina Scarlat, Cătălina Rusu, Formaţia Lollipops şi alţii.

Evenimentele aliate Zile Internaţionale a Conştientizării Autismului vor începe chiar din data de 20 martie, 2016 cu tîrgul de caritate organizat la hotelul Jolly Allon, între orele 12.00 şi 18.00 de către comunitatea ce crează şi dezvoltă afaceri Angry Business.

În data de 2 aprilie, 2016, cu o oră înaintea concertului, va avea loc încă un tîrg organizat de părinţii copiilor cu autism, iar după concert, la ora 19.00, vor fi lansate în aer liber sute de lampioane albastre, simbol al alinierii Republicii Moldova la Comunitatea Internaţională a persoanelor cu autism.

Aliona Dumitraş, director executiv al AO SOS Autism şi mama unui copil cu autism susţine că „este al treilea an consecutiv cînd Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului. Graţie FHI 360, anul acesta vom organiza un Concert impresionant dedicat acestei Zile. Iar lansarea lampioanelor a devenit o tradiţie la care SOS Autism ţine foarte mult”.

Luminiţa Suveică, Medic şef Sanitar de Stat Primăria Chişinău şi Ambasador al autismului a declarat că a vizitat Centrul de resurse şi abilitare SOS Autism şi a fost mişcată cînd a văzut “aceşti copii frumoşi şi aceste mame inteligente şi puternice care luptă pentru cauza lor”. Dna Suveică a îndemnat toată lumea să-şi amintească că “suntem în Postul Mare şi acum este momentul să semănăm multe lucruri bune şi frumoase în jurul nostru, să ne întoarcem cu faţa la aceşti copii”.

Ala Pînzari, directorul proiectului „Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova” a vorbit despre realizările proiectului şi s-a referit la o activitate importantă care ţine de elaborarea unui document strategic de politici intersectoriale de integrare şi asistenţă a persoanelor cu tulburări din spectrul autist, „draftul final al căruia va fi discutat în cadrul unei mese rotunde cu factorii de decizie, ong-uri şi publicul larg, în luna aprilie 2016”.

Virginia Rusnac, directorul Centrului Republican de Asistenţă Psiho-Pedagogică (CRAPP), prezentă şi ea la această conferinţă de presă, a menţionat că cel mai greu de depăşit este bariera de atitudine, de cultură incluzivă, de frică faţă de copii cu cerinţe speciale, dar Ministerul Educaţiei este foarte deschis şi susţine în totalitatea „o educaţie deschisă pentru toţi copiii”. „La moment se lucrează la elaborearea documentului strategic de politici intersectoriale de integrare şi asistenţă a persoanelor cu tulburări din spectrul autist inclusiv pe domeniul educaţiei”.

Proiectul „Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova” a început la 1 mai 2015 şi se va încheia la 30 aprilie 2017. Acest priect este implementat de către AO SOS Autism cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 (Parteneriate pentru o societate civilă durabilă în Moldova).

Acest comunicat de presă este posibil datorită ajutorului generos al poporului American oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.