15 organizaţii nonguvernamentale şi reprezentanţi a 4 ministere s-au întrunit pentru a dezbate “Documentul strategic de politici intersectoriale pentru asistenţă şi integrarea persoanelor cu TSA

sigle

La 26 aprilie anul curent, la iniţiativa AO SOS Autism, a avut loc masa rotunda de consultări publice a “Documentului strategic de politici intersectoriale pentru asistenţa şi integrarea persoanelor cu TSA”. Masa rotundă a avut loc în cadrul Proiectului ”Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova”, realizat cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” implementat de FHI 360. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu ONG-ul ” Verbina” finanţat de SOIR Moldova.

La acest eveniment au participat reprezentanţi de la 15 organizaţii nonguvernamentale membre FEDRA-Moldova (Asociața Obștească Federația pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist din Republica Moldova), terapeuţi, părinţi, specialisti din raioane, oficiali de la patru ministere (Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Finanţelor), precum şi dna Nighina Azizov, Şefa Cabinetului Vicepreşedintelui Parlamentului, Dna Luminita Suveică, (șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică), Dna Maria Marinuţă, Vicepreşedintele Clubului Internaţional al Femeilor, Dna Ludmila Pascanean, Coordonator Granturi în cadrul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.

Moderator al evenimentului a fost dna Raluca Nica, expert, România.

 “Scopul acestui Document este crearea unui cadru legal de susţinere a persoanelor cu TSA. Prin promovarea şi, ulterior, adoptarea acestui document sperăm ca statul să asigure respectarea drepturilor  persoanelor cu TSA prin crearea condiţiilor pentru integrarea lor socială şi profesională, începând cu incluziunea copiilor cu TSA în gradiniţă, şcoală, iar ulterior- în câmpul muncii, dar şi prin crearea, la nivel de stat, a Centrelor de abilitare şi a altor instituţii de profil” declară Ala Pînzari, directorul proiectului ”Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova”.

Irina Stoian, mama unui copil cu autism mărturiseşte: ”Nu ne dorim nimic mai mult decât să fim văzuţi, auziţi şi înţeleşi. Sperăm ca documentul respectiv să ne ajute să obţinem aceste lucruri. E necesar să înţeleagă atât statul cât şi societatea că există copii cu autism, că avem dreptul la o viaţă decentă noi şi copiii noştri. Sperăm că acest document să fie un prim pas în respectarea drepturilor copiilor noştri în toate instituţiile, în societate, dar şi o şansă pentru copii de a beneficia de un viitor sigur atunci când noi, părinţii, nu vom mai fi”.

În cazul în care va fi aprobat, “Documentul strategic de politici intersectoriale pentru asistenţă şi integrarea persoanelor cu TSA” va putea servi drept cadru pentru implementarea şi monitorizarea, la nivel naţional, a unor masuri concrete care să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism, în concordanţă cu prevederile internaţionale pe care Republica Modova are obligaţia să le urmeze ca stat semnatar al Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Evenimentul este organizat de către SOS Autism, în parteneriat cu ONG Verbina, finanțat de SOIR Moldova.

Această ședință este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, a Guvernului SUA, ONG Verbina sau SOIR Moldova.

IMG 1901

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola