Flashmob pentru autism
40 de terapeuti, staful proiectelor, parinti ai copiilor cu tulburari din spectrul autist impreuna cu copiii lor, dar si personalul administrativ au participat la flashmobul organizat de AO SOS Autism, duminica, 10 iulie, in parcul Valea Morilor. Flashmobul a fost planificat in cadrul proiectului „Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova” si a avut drept scop sensibilizarea societatii cu privire la problema autismului.
Autismul este o tulburare pervaziva de dezvoltare care afecteaza capacitatea de socializare si se manifesta prin comportament stereotipic si repetitiv.
"De doi ani ne zbatem sa aratam societatii noastre ce inseamna autismul si sa facem sa se inteleaga ca copiii nostri, desi deosebiti, au dreptul la un loc in societate, pot fi invatati sa se comporte adecvat si nu sunt de speriat", declara Zina Budeanu, mama unui copil cu autism de 5 ani.
Ala Pinzari, Managerul proiectului, mentioneaza: "Suntem la un an de implementare a proiectului "Integrarea sociala a copiilor si tinerilor cu autism din Moldova" si suntem mandri ca avem realizari palpabile. Conform obiectivului N1 a fost elaborat “Documentul strategic de politici intersectoriale de integrare şi asistenţă a persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA)” si suntem in proces de lucru pentru a facilita aprobarea documentului de catre oficialitati.
Prin flashmobul realizat am dorit sa accentuam inca odata ca autismul in Republica Moldova exista si ca este o problema majora, iar statul si societatea trebuie sa ia atitudine si sa ne sustina, in special prin crearea unui cadru legal care ar include si aprobarea Documentului de politici. Aceasta este doar una din seria de activitati de sporire a gradului de sensibilizare a societartii referitor la importanta integrarii sociale a persoanelor cu TSA, care face parte din obiectivul N2 al proiectului. Multumiri tuturor participantilor si sustinatorilor acestei activitati!”.
Flashmobul a atras atentia trecatorilor care se plimbau prin parcul Valea Morilor si care au beneficiat de un spectacol impresionant, dansul dynamic in care au luat parte de la mic la mare, dar si de pliantele “Ce este autismul” care au fost distribuite, aproximativ 200 la numar.
Proiectul „Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova” a demarat la 1 mai 2015 şi se va încheia la 30 aprilie 2017. Acest proiect este implementat de către AO SOS Autism cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 (Parteneriate pentru o societate civilă durabilă în Moldova).
Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului American oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.