Promo-LEX: Fără o monitorizare continuă și comprehensivă a drepturilor omului în regiunea transnistreană situația va continua să se înrăutățească
La 25 februarie 2016, în cadrul unui eveniment public a fost lansat Raportul „Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a R. Moldova. Retrospectiva 2015”. Pe lângă prezentarea situației drepturilor omului pentru anul 2015, documentul încearcă să scoată în evidență cele mai grave fenomene de încălcare ale drepturilor omului din regiunea transnistreană.
Ion Manole, directorul executiv Promo-LEX a subliniat: “Deși din aprilie 2015 nu avem acces în regiunea transnistreană, Asociația Promo-LEX a continuat monitorizarea situației de la distanță. Probleme pe care le-am sesizat pe parcursul celor 12 ani de activitate în regiune, în mare parte rămân aceleași, iar apărătorilor drepturilor omului este să le scoată în evidență și să vină cu propuneri pentru soluționarea acestora. Procesul de garantare și apărarea a drepturilor omului în regiunea transnistreană necesită o mai mare implicare și deschidere din partea autorităților constituționale și a actorilor internaționali”.
Promo-LEX continuă să atragă atenția asupra problemei neincriminării torturii în regiunea transnistreană și lipsa unor mecanisme de investigare a actelor de tortură. Deși aparent au fost făcute unele inițiative în vederea asigurării examinării unor astfel de plângeri de către administrația locală, rolul instituțiilor responsabile în prevenirea abuzurilor este limitat. Din lipsa componenței de infracțiune, organele locale de anchetă nu inițiază proceduri, iar, mecanismul de contestare a alegațiilor de tortură rămâne ineficient. Victimele, aflate în custodia miliției sunt obligate să demonstreze faptele deplânse.
Situația în locurile de detenție rămâne neschimbată, iar gravele probleme cu care se confruntă sunt numărului mic al medicilor calificați în închisori, dar și asupra cantității reduse a medicamentelor.
Pe parcursul anului 2015 au fost monitorizate mai multe cazuri de încălcarea a dreptului la libertatea și siguranța persoanei, este vorba despre răpirea, de către miliție, a persoanelor de pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale sub pretextul săvârșirii unor infracțiuni. În atenția Asociației Promo-LEX au ajuns 4 astfel de cazuri.
O situația alarmată a fost constatată în ceea privește încălcarea drepturilor civile. “Decretul privind combaterea activităților extremiste începe să producă efecte negative asupra libertății de exprimare, am reflectat mai multe cazuri de presiuni asupra persoanelor cu opinii diferite față de cea a administrație. Prerogativele decretului de a combate orice inițiative, care, în opinia acestora, subminează securitatea regiunii și-au pus amprenta și pe activitatea organizațiilor neguvernamentale și a activiștilor pentru drepturile omului, fiind intensificat controlul asupra activității acestora”, a subliniat Alexandru Zubco, jurist Promo-LEX și autorul raportului.
Prezent la eveniment, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a menționat că problema drepturilor omului în regiunea transnistreană este pe agenda instituției pe care o reprezintă, în fiecare zi. “Salutăm publicarea raportului Promo-LEX și considerăm că astfel de documente reprezintă o alternativă foarte bună pentru informare despre situația drepturilor omului în regiunea transnistreană. Constatările și recomandările vor fi studiate amănunțit de către Oficiul Avocatului Poporului și urmează a fi incluse în Raportul care va fi prezentat Parlamentului”, a mai menționat Mihail Cotorobai.
Varianta electronică a Raportului aici.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului: “Consolidarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, implementat de Asociația Promo-LEX, cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED).
Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail: pr@promolex.md