frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Poate evita Republica Moldova optiunea euro-atlantica? Dezbateri cu formatorii de opinie la Balti

idis_logo.jpgNicio tara din spatiul rasaritean nu s-a integrat in Uniunea Europeana fara a accede mai intai la Alianta Nord-Atlantica. Cu toate acestea, subiectul euro-atlantic nu a incins deocamdata spatiul public din Republica Moldova. Iata principalele concluzii ale mesei rotunde regionale „Poate evita RM optiunea euro-atlantica? Consideratii asupra stabilitatii democratice si integrarii europene”, organizata de IDIS „Viitorul” la 25 octombrie 2008, la Balti.

"Motivul pentru care am incercat sa angajam astazi, aici la Balti, o discutie directa cu publicul interesat pe tema optiunilor de securitate euro-atlantica pentru Republica Moldova este pentru ca acest subiect complex merita un loc mult mai important pe agenda publica, in acest moment. Securitatea nu este nicidecum un subiect abstract, ori inventat, si cu atat mai mult - nu este o sperietoare inventata de birocratia statului, ci este un element decisiv pentru definirea prioritatilor nationale, legate de asigurarea securitatii energetice, crearea conditiilor de bunastare economica si sociala, stabilitatea institutiilor democratice si sporirea competitivitatii societale, in ansamblu.”, a subliniat directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Munteanu este de parere ca dezbaterile regionale sunt in masura sa formateze agenda publica la nivel national: „În calitatea sa de capitala nordica, Municipiul Balti este dator sa contribuie la formarea unei noi agende publice, mult mai ambitioase si mai moderne decat o fac actorii politici de la Chisinau, in acest moment.”

Timp de doua ore, Dan Dungaciu, conferentiar universitar la Universitatea din Bucuresti, a explicat noile dimensiuni ale securitatii internationale pentru secolul XXI, care nu se rezuma la aspectele militare, intrunind si aspectele economice, societale, de mediu. „Despre NATO, trebuie sa discutam, in primul rand, avand in vedere destinul Republicii Moldova, integrarea europeana a RM. În al doilea rand, razboiul  din Georgia ne obliga sa reevaluam situatia de securitate din zona.

Si, in al treilea rand, trebuie sa vorbim despre NATO fiindca asistam la o criza mondiala, ale carei consecinte nu le percepem pe deplin; recesiunea economica este greu de evaluat in acest moment.”, a precizat Dungaciu.

Astfel, 50 de formatori de opinie regionali – consilieri municipali, functionari publici, politicieni, lideri de ONG, jurnalisti, profesori universitari, studenti – au evidentiat ratiunile si beneficiile integrarii in NATO pentru un stat precum Republica Moldova:

„Eu stiam ce inseamna NATO. Dar, din pacate, majoritatea populatiei este ignoranta fata de acest subiect. Oamenii de la noi nu au constientizat deocamdata ca drumul spre Europa trece mai intai pe la NATO. Trebuie sa facem ceva ca despre asta sa se discute si la radioteleviziunea publica.”
(Ion Bodrug, consilier municipal)


„Aceasta masa rotunda este doar un punct de pornire. Este nevoie de mult mai multe dezbateri, la alt nivel. Ceea ce am inteles este ca NATO ofera multiple avantaje economice. Tara noastra ar putea deveni mai atractiva pentru investitorii straini.”
(Vasile Vaganov, membru ONG „Colegiul Democratiei”, student)

IDIS Viitorul preconizeaza lansarea in noiembrie-decembrie  2008 a unui studiu complex care sa estimeze impactul economic si social al aderarii Republicii Moldova la NATO.

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org                                    

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola