A fost lansata Initiativa Civica pentru un Parlament Curat



ccpupc.jpg Un grup de organizatii ale societatii civile din Republica Moldova au lansat Initiativa Civica pentru un Parlament Curat.

Asociatia pentru Democratie Participativa, Asociatia Presei Independente, Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertatii de Exprimare si a Accesului la Informatie "Acces-info" si Fundatia Soros-Moldova au lansat Initiativa Civica pentru un Parlament Curat (ICPC). Membrii ICPC isi propun, in premiera pentru Republica Moldova, sa monitorizeze listele candidatilor la alegerile parlamentare din anul 2009 inregistrate de partidele politice la Comisia Electorala Centrala, incurajand cetatenii cu drept de vot sa aleaga candidatii necompromisi.

Monitorizarea propriu-zisa a listelor candidatilor electorali va fi efectuata de un grup de jurnalisti profesionisti in baza unor „criterii de integritate" elaborate de Initiativa Civica pentru un Parlament Curat si coordonate cu partidele politice. „Criteriile de integritate" vor fi folosite ca instrument de masurare a credibilitatii si incoruptibilitatii viitorilor deputati.
Dosarele prezentate de jurnalisti vor fi verificate de un grup de referenti (persoane ne-afiliate politic, cunoscute publicului larg si cu experienta in jurnalism) si juristi. Mai apoi dosarele vor fi analizate de membrii Initiativei Civice pentru un Parlament Curat, in final fiind intocmita lista candidatilor nedemni sa detina functia de deputat in viitorul parlament.

Daca formatiunile politice vor accepta sa retraga candidatii compromisi de pe listele lor, atunci ICPC nu va face publica informatia respectiva. În cazul in care partidul nu va contesta rezultatele monitorizarii si nu va exclude candidatii din lista sa, atunci Initiativa Civica pentru un Parlament Curat va publica lista compromisilor.

Mai multe detalii despre activitatile Initiativei Civice pentru un Parlament Curat le puteti afla pe pagina web www.moldovacurata.md.

Telefon pentru relatii: 22-09-96