Activităţile CJI pentru luna noiembrie
Atelierul de inovații media - Jurnalismul dronelor, campania ”Presa nu urăște”, lecții de educație mediatică pentru liceeni și studenți – sunt doar câteva dintre activitățile ce se regăsesc în agenda Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în luna noiembrie.
În cadrul Campaniei ”Presa nu urăște”, CJI va lansa cel de-al doilea clip video, care va încuraja consumatorii de media să facă distincție între materialele de presă. La fel, CJI va oferi posibilitate mai multor studenți, viitori jurnaliști să afle cum se manifestă discursul de ură în presa online și pe rețelele de socializare și ce instrumente pot fi utilizate pentru a combate acest fenomen.
CJI va continua lecțiile de educație mediatică în școli și universități, pentru a familiariza tinerii cu tot ce înseamnă mass-media, rolul acestora și cum pot fi identificate tendințele de manipulare în presă.
În perioada 27-28 noiembrie, CJI va organiza atelierul de inovații media - Jurnalismul dronelor. Evenimentul este dedicat jurnaliștilor, bloggerilor și dezvoltatorilor ICT, care vor învăța cele mai noi metode de a produce conținut de calitate, pentru a îmbunătăți interacțiunea dintre presă și public.
Tradițional, echipa CJI va invita jurnaliștii să participe la ședințele Clubului de Presă și să discute subiecte de actualitate. La final de lună, mai mulți manageri vor fi invitați să participe la un program de instruire privind îmbunătățirea sustenabilității financiare a instituțiilor de presă.
Departamentul juridic va monitoriza în continuare încălcările legislative în domeniul mass-media, dar și deciziile instituțiilor ce se ocupă de legislația mass-media. Tot în luna noiembrie, departamentul juridic planifică să lanseze Ghidul pentru funcționari publici și jurnaliști despre aplicarea uniformă și corectă a Legii privind accesul la informație. De asemenea, CJI va lansa și un studiu referitor la activitatea Consiliului de Observatori al Companiei Publice „Teleradio-Moldova”.
Departamentul Media-Azi şi Cercetare va reflecta, pe portalul Media Azi, situația din mass-media autohtonă în știri, interviuri și comentarii. În materialele de opinie vor fi analizate efectele nocive ale propagandei, interne și externe, prin intermediul mass-media. Subiectele legate de educația mediatică a cetățenilor și combaterea discursului de ură în presă, la fel, vor putea fi citite pe portalul Media Azi. Celelalte rubrici ale portalului – Media în vizor, Mediacritica, Inamicii presei etc. vor fi actualizate.
La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism continuă cursurile de instruire. Studenţii promoţiei 2015-2016 învață care este specificul muncii la radio, până unde poate ajunge libertatea de exprimare şi cum să scrie şi să redacteze materiale sensibile din punct de vedere al eticii etc. În perioada imediat următoare, Școala de Studii Avansate in Jurnalism va organiza cea de a treia ediţie a Seminarului de instruire: Jurnalismul de Date Deschise.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați paginile www.media-azi.md, www.scoaladejurnalism.md. De asemenea, ne găsiți și pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent și Școala de Studii Avansate în Jurnalism.
Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de Civil Rights Defenders din Suedia; Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul FHI, Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat American, Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania ș.a.