AI: GUVERNUL TREBUIE SA-SI CEARA SCUZE PENTRU ESECURILE IN DOMENIUL APARARII DREPTURILOR OMULUI



amnesty.jpg Guvernul R. Moldova, alaturi de autoritatile altor state, trebuie sa-si ceara scuze pentru esecurile in domeniul apararii drepturilor omului si sa-si asume un nou angajament de a aduce imbunatatiri concrete in domeniu. Indemnul vine din partea Amnesty International (AI), miscare mondiala a activistilor ce lupta pentru drepturile omului, in contextul in care in 2008 este marcata aniversarea a 60-a de la adoptarea de catre Natiunile Unite a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. „Starea drepturilor omului in lumea actuala”, raport pentru anul 2007, a fost facut public miercuri, 28 mai, la Chisinau de reprezentanta AI in Moldova, transmite Info-Prim Neo. Raportul prezinta situatia din 150 de state. Potrivit directorului executiv al AI Moldova, Evghenii Golosceapov, tortura, violenta impotriva femeilor, incalcarea libertatilor de exprimare si a intrunirilor, neratificarea documentelor internationale in domeniu si incalcarile drepturilor omului din regiunea transnistreana – sunt cele mai grave lacune inregistrate pe plan local.

AI atesta in continuare raspandirea pe larg a torturii si maltratarii la nivel de sistem, lipsa masurilor adecvate de protectie a detinutilor, insuficienta resurselor pentru activitatea politiei si presiunea exercitata asupra politistilor, carente care incurajeaza aplicarea fortei. In 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis in cinci dosare ca Moldova a incalcat dreptul persoanelor de a nu fi supuse torturii.

Veaceslav Balan, coordonator de mobilizare si campanii AI, a mentionat ca violenta asupra femeilor este omniprezenta, pentru R. Moldova fiind specifica, in special, violenta domestica. Un studiu Winrock International arata ca doua din cinci moldovence devin, cel putin o data in viata, victime ale violentei domestice. Acestea nu beneficiaza de protectie eficienta din partea statului. Veaceslav Balan, a relevat, de asemenea, ineficienta programului de protectie a victimelor si martorilor traficului de fiinte umane. O problema extrem de importanta pentru Moldova ramane a fi incalcarea libertatii intrunirilor. Anul 2007 a fost marcat de arestarile membrilor organizatiei obstesti „Hyde Park”, de refuzul autoritatilor de a autoriza o manifestatie AI la 9 mai si respingerea cererii de a organiza parada homosexualilor la Chisinau. Desi recent a intrat in vigoare o noua lege a intrunirilor, incalcarile persista, a remarcat Balan.

AI reclama, de asemenea, faptul ca autoritatile tergiverseaza ratificarea Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale, structura care condamna crimele grave impotriva umanitatii.
Organizatia apreciaza progresele semnificative in perfectionarea legislatiei nationale, condamnand, in schimb, aplicarea defectuoasa a acesteia in practica. „Mesajul principal al AI catre guvernele lumii este sa transforme tratatele internationale si legislatia nationala in domeniul drepturilor omului dintr-o litera moarta in documente vii dupa care sa-si conduca activitatea”, a conchis Veaceslav Balan.

AI intruneste 1,8 mln membri si adepti din peste 150 de state si teritorii din lume.

 

www.info-prim.md