Concursul Anual al Liceenilor Intreprinzatorija.jpgVineri, 4 mai 07 Liceul Teoretic "Petru Rares" din Chisinau a gazduit ce-a dea-a VI-a editie a Concursului Anual al Companiilor Scolare - un proiect finantat de Ambasada SUA prin programul de graturi mici pentru sustinerea initiativelor democratice , precum si de catre firme-sponsori: Moldova Agroindbank , Voiaj International , Bucuria S.A.

La concurs s-au prezenta 12 echipe de la 8 institutii Criuleni Edinet, Soldanesti, Ungheni si municipiul Chisinau si a reprezentat o crestere numerica a echipelor concurente in proportie de 150% fata de editiile anterioare. Si numarul participantilor a fost peste nivelul anticipat, totaliz�nd 54 persoane - 9 profesori, 42 elevi si 3 evaluatori, plus o serie de invitati si voluntari.

Nu doar aspectele cantitative au fost mai consistente in anul curent, ci si calitatea evenimentului a fost net superioara anilor precedenti. Acest fapt se explica prin insistenta cu care Junior

Achievement Moldova, organizatia-implementator, a pregatit terenul pentru imbunatatiri prin proiecte adiacente grantului mentionat: in decembrie 2006 a avut loc o masa rotunda pentru profesori referitor la Compania Scolara, iar martie curent o echipa din moldova a participat la Bucuresti la ETF (European Trade Fair) o actiune de amploare in care am putut invata din experienta a peste 30 tari JA prezente.

Asadar, editia din anul curent s-a evidentiat prin urmatoarele elemente inovatoare. In primul rind echipele au avut o prestatie mult mai buna, au manifestat un pragmatism antreprenorial sanatos - au adus produse originale, au pus accent pe utilitatea produselor si "vandabilitatea' lor. Echipele au abordat un stil mai explixcit de afaceri si au incercat utilizarea precedeelor IT in prezentarea produselor. Toate echipele - chiar si cele din satele indepartate de capitala - au folosit slaiduri Power Point si echipament digital pentru a crea spoturile publicitare.

De mentionat ca participantii la eveniment sunt printre putinii entuziasti care incearca sa inteleaga lumea afacerilor prin actiuni practice in cadrul programului optional de "Economie aplicata", predat in licee. Concursul din anul curent - un adevarat instrument motivational - va contribui negresit la cresterea si mai spectaculoasa a numarului de participanti si alinierea JA Moldova la performantele tarilor occidentale in domeniul educatiei economice.