frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Promo-LEX: Campanie electorală cu cheltuieli evidente dar fără rapoarte financiare

La 02 mai 2013, Asociaţia Promo-LEX în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2009” a lansat primul raport privind monitorizarea alegerilor locale noi din 19 mai 2013. Raportul reprezintă o analiză a constatărilor efortului de monitorizare Promo-LEX în perioada 7 - 30 aprilie 2013.

Raportul constată că organele electorale au fost constituite, în mare parte, în termenele stabilite de lege şi au dat dovadă de comportament echitabil faţă de concurenţii electorali. Pe de altă parte, observatorii au constatat cazuri izolate de agitație electorală înaintea înregistrării în calitate de candidat la organele electorale.

Efortul de monitorizare Promo-LEX se arată îngrijorat de faptul că, o mare parte din cetățenii cu drept de vot care deţin paşapoarte de tip ex-sovietic, urmare a modificărilor legislative operate pe parcursul campaniei electorale vor fi limitaţi în exercitarea dreptului la vot în cadrul alegerilor locale noi din 19 mai 2013. Promo-LEX rămâne a fi îngrijorată de oferirea cadourilor electorale de către candidaţi sau în favoarea acestora precum şi de utilizarea resurselor administrative.

O altă îngrijorare a observatorilor Promo-LEX este carenţa legală privind aspecte ce țin de finanţarea campaniilor electorale şi în consecinţă obscuritatea finanţării campaniilor electorale în cele cinci localităţi. În acest context, Efortul de monitorizare atrage atenţia că pe parcursul perioadei de raportare nici un candidat nu a raportat deschiderea contului bancar cu menţiunea „Fond electoral” la organele electorale de circumscripţie şi nici un concurent electoral (partid politic) nu a raportat deschiderea conturilor bancare respective CEC. Pe de altă parte, observatorii Promo-LEX au constatat efectuarea cheltuielilor de către candidaţi şi în favoarea acestora, în special legate de publicitate electorală, transport, evenimente publice, concerte electorale. În context, Promo-LEX rămâne îngrijorată de apatia organelor electorale în vederea curmării acestor practici negative.

Potrivit recomandărilor Raportului organele electorale şi concurenţii electorali, administraţia publică centrală şi locală ar trebui să informeze cât mai pe larg cetățenii care dețin încă pașapoarte de tip ex-sovietic despre necesitatea de a le schimba pentru ași putea exercita dreptul de vot la 19 mai 2013. De asemenea, organele electorale ar trebui să solicite insistent concurenților electorali să se conformeze cerințelor de raportare financiară și să cerceteze cazurile raportate de susţinere financiară directă şi indirectă a campaniilor electorale desfăşurate de concurenţi până la 30 aprilie 2013, iar după caz să aplice sancţiunile corespunzătoare.

Proiectul „Monitorizarea alegerilor locale noi din 19 mai 2013” beneficiază de asistenţă financiară din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate în prezentul raport aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Varianta integrală a raportului: http://www.promolex.md/upload/publications/ro/doc_1367495550.pdf

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Iulia Munteanu, Ofiţer de Presă
Tel: (22) 450024, GSM: 069072579, e-mail: pr@promolex.md



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola