"EUROMONITOR"-UL CONSTATA PENTRU TRIMESTRUL IV AL ANULUI 2007 UN DIALOG POLITIC DINAMIC INTRE UE SI



Cel de-al noualea numar al raportului €žEuromonitor" constata pentru trimestrul IV al anului 2007 un dialog politic dinamic intre Uniunea Europeana si R. Moldova, transmite Info-Prim Neo. Raportul a fost lansat joi, 22 februarie, cand se implinesc trei ani de la semnarea Planului National de actiune R. Moldova - UE. Cu acest prilej, directorul Asociatiei pentru Democratie Participativa €žAdept", Igor Botan a prognozat ca in 2008 R. Moldova va avea drept prioritate inlaturarea restantelor semnalate la capitolele independenta justitiei, independenta mass-media, combaterea coruptiei, mediul de afaceri. Totodata, mesajele oficialilor europeni arata ca alegerile din 2009 vor fi testul cel mai important pentru Moldova si ca acestea trebuie sa fie exemplare atata timp, cat Moldova are aspiratii europene, a declarat expertul. Igor Botan crede ca UE va propune R. Moldova un acord preferential de participare si cooperare asemeni Ucrainei, ceea ce, in opinia expertului, este un semn bun.

Printre progresele importante obtinute in implementarea Planului de actiuni UE-RM autorii raportului remarca aprobarea acordurilor privind facilitarea eliberarii vizelor si readmisia, adoptarea Strategiei de comunicare cu privire la integrarea europeana a RM, acordarea preferintelor comerciale autonome.

Pe de alta parte, expertii remarca probleme importante, precum formalismul in cooperarea autoritatilor cu societatea civila, intimidarea unei echipe a postului Pro Tv Chisinau, condamnarea Moldovei intr-un numar record (31) de cauze de catre CEDO, efectele severe ale secetei si majorarea tarifului la energia electrica asupra populatiei.

Expertii constata ca eforturile autoritatilor moldovene indreptate spre reluarea negocierilor politice in problema transnistreana s-au soldat fara rezultate. Progresul cel mai important continua sa fie realizat drept urmare a activitatii Misiunii EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la frontiera dintre Moldova si Ucraina), care a contribuit si la elaborarea si aplicarea mecanismului in baza caruia agentii economici transnistreni pot beneficia de preferinte comerciale europene, a mentionat Igor Botan.

Potrivit expertului €žAdept", Sergiu Buscaneanu, in perioada monitorizarii Moldova a ramas cu patru restante clare in domeniul institutiilor democratice: neadoptarea legii cu privire la intrunirile publice; trecerea izolatoarelor de detentie provizorie din subordinea Ministerului Afacerilor Interne in cea a Ministerului Justitiei; lipsa mecanismului de integrare sociala a detinutilor si neindeplinirea obligatiei nr.9, conform careia statul trebuie sa ofere sprijin financiar mass-media dupa criterii stricte si obiective.

Printre alte deficiente semnalate de experti in perioada de referinta se numara politizarea administratiei publice si coruptia de sector, nivelul scazut de transparenta in activitatea administratiei publice si justitiei, aprofundarea deficitului comercial, impedimente la obtinerea licentelor si certificatelor.

La capitolul reforme sociale, directorul Centrului €žExpert-Grup", Valeriu Prohnitchi, a remarcat ca adoptarea Regulamentului de completare a carnetului de munca perpetueaza principiile sovietice ale politicii cadrelor.

Cel de-al noualea numar al publicatiei analitice trimestriale "Euromonitor" a fost publicata cu sprijinul Fundatiei Soros-Moldova, in cadrul proiectului €žPlanul de Actiuni RM-UE: document accesibil publicului", implementat de Asociatia pentru Democratie Participativa €žAdept" si Centrul Analitic €žExpert-Grup".

Sursa: Info-Prim