ZIUA EUROPEI LA BALTI



La Balti, Ziua Europei a fost consemnata prin organizarea unei conferinte municipale cu genericul 'Uniunea Europeana - mai aproape de tine', precum si prin difuzarea unor spoturi cu mesaje 'pro-Europa', difuzate la posturi de radio locale.

26 participanti la conferinta: lideri ONG, reprezentantii APL, studenti, elevi, profesori au fost informati despre ce este Uniunea Europeana (UE), institutiile si politicile UE. La conferinta au fost prezentate si aspecte ce vizeaza relatiile UE cu Republica Moldova.

La eveniment au fost prezenti Veaceslav Dob�nda, Director, Departamentul Integrare Europeana al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova si Arina KRAIJDAN, Expert, Asociatia de Instruire si Informare Europeana (mun. Chisinau).

Actiunea a fost organizata in scopul sensibilizarii opiniei publice din mun. Balti privind semnificatia si oportunitatea procesului de integrare europeana, implicarea cetatenilor in implementarea actiunilor stipulate in Planul de Actiuni Moldova-UE

Participantii au beneficiat diferite materiale didactice si informative, printre care brosura 'ABECEDAR European', buletinul informativ 'EU - Integrarea', pliante si postere.

O emisiune in direct la postul local de televiziune BTV a fost pusa pe post in dupa amiaza zilei de 8 mai.

La emisiunea, cu genericul 'Discutii europene', au participat Vlad GHITU, Directorul Centrului 'Pro - Europa' din Balti, Arina KRAIJDAN, Expert, Asociatia de Instruire si Informare Europeana (mun. Chisinau) si Ana Butnariuc, reporter Agentia de monitorizare a prese 'Monitor media'.

In cadrul emisiunii au fost purtate discutii despre importanta si semnificatia integrarii europene, precum si despre rezultatele monitorizarii presei locale si regionale efectuate in scopul determinarii frecventei abordarii de catre mass media a tematicii 'europene', precum si modalitatile de tratare a acesteia.

Emisiunea a avut o durata de 40 de minute fiind creata posibilitatea unui dialog interactiv cu telespectatorii. Dezbaterile au fost moderate de catre M. Preachina - jurnalist local.

Pe parcursul proiectului vor mai fi organizate 3 dezbateri televizate la postul de televiziune BTV, institutie cu o acoperire semnificativa in regiunea de nord a R. Moldova. Participanti ai emisiunilor vor fi reprezentanti ai MAE si IE al R. Moldova, experti in domeniul integrarii europene, reprezentanti ai APL si ONG, studenti, ziaristi, etc.

La 9 mai, de Ziua Europei, voluntarii Centrului 'Pro-Europa' din Balti au distribuit fluturasi si alte materiale promotionale despre Uniunea Europeana, precum si mesajul verbal despre consemnarea Zilei Europei - 9 mai..

20 de voluntari au distribuit circa 500 seturi de materiale informative si publicitare in scopul formarii unei viziuni proeuropene in randurile cetatenilor din mun. Balti.