ONG, nemulțumit de introducerea „bazelor ortodoxiei” în școlile din UTA Găgăuzia



„Dacă Adunarea Populară din UTA Găgăuzia nu va revizui proiectul de lege privind studierea obiectului „Bazele culturii și eticii ortodoxe” în școlile din UTA Găgăuzia, vom acționa în judecată decizia autorităților. Noi suntem împotriva acestui proiect pentru că școala nu trebuie să îndeplinească funcțiile care aparțin exclusiv familiei și organizațiilor religioase”. Declarații în acest sens au fost făcute de către reprezentatul Centrului de tineret Piligrim-Demo, Mihail Sikerli în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 18 aprilie.

Potrivit sursei, proiectul de lege a fost votat unanim de către Adunarea Populară în ziua de 13 aprilie. Proiectul nu a fost pus la dispoziția publicului pentru ca părțile interesate să-și expună punctul de vedere. Astfel, spune Sikerli, a fost încălcată legea privind transparența decizională în administrația publică.

„Predarea religiei în școli este posibilă, doar cu o singură condiție, acesta trebuie să aibă un caracter informativ, adică elevii trebuie să fie informați despre toate religiile din lume, cât și despre cele existente pe teritoriul Republicii Moldova. Sub acestă formă elevii vor fi pregătiți pentru a avea toleranță față de toate confesiuniile religioase”, a mai adăugat Mihail Sikerli.

El a precizat că dacă legea nu va fi revizuită, ONG-urile vor ataca hotărârea la Curtea de Apel din Comrat și sunt gata să meargă până în instanțele internaționale. De asemenea, grupul de ONG-uri a venit cu un apel către başcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, pentru a nu promova acest proiect.

În același timp, fostul director executiv al Amnesty International, Evghenii Goloşceapov, a menționat că deși acest obiect va fi opțional, copii care nu vor veni la lecții vor fi discriminați, „arătați cu degetul pentru că nu sunt ca ceilalți”.

Legea, potrivit căreia în școlile din UTA Găgăuzia va fi introdusă obiectul „Bazele culturii și eticii ortodoxe”, va intra  în vigoare la 1 septembrie 2012.

Sursa: UNIMEDIA