10 decembrie: Amnesty International Moldova - 15 ani!



Astazi, pe data de 10 decembrie 2007, organizatia pentru apararea drepturilor omului, Amnesty International Moldova implineste 15 ani de activitate.

«Sunt de parerea ca, in Republica Moldova luind in considerare situatia politica, conflictul in Transnistria si incalcarile regulate a drepturilor omului, este necesara  existenta filialei organizatiei Dvs,, sau cel putin stabiliraea unor relatii mai strinse cu Dvs in vederea coordonarii actiunilor noatre... In procesul de colaborare cu Dvs. voi fi ajutat de prietenii mei care impartasesc aceleasi viziuni, adica, toti acei care nu se tem sa strice relatiile cu autoritatile», -asemenea cuvinte continea scrisoarea, care la 10 decembrie 1992, a fost expediata de studentul facultatii de drept, Veceaslav Turcan, catre Sectretariatul International al Amnesty International, situat la Londra. Aceasta scrisoare a insemnat inceputul procesului de creare a filialei moldovenesti a Amnesty International.

Peste doua luni, in februarie 1993, Veceaslav Turcan a primit scrisoare de raspuns de la Secretariatul International . «Multumesc pentru scrisoarea Dvs. din 10 decembrie 1992. Cu mare placere am aflat despre faptul ca in Moldova se manifesta interes pentru organizatia noastra... Dorim ca tot mai multi oameni din Moldova sa partcipe la actiunile noastre in vederea apararii victimelor din alte tari», - se spunea in scrisoarea subsemnata de Heather McGill, actualul cercetator al Amnesty International pe Moldova, care la acel moment  era Coordonatorul participantilor miscarii Amnesty in Europa de Est si in spatiul ex-sovietic.

«Am fost bucurosi sa primim scrisoare de la Veceaslav Turcan, deoarece la acel moment deja functionau gruple Amnesty in Ucraina si Rusia, si ne asteptam ca asemenea grupa sa apara si in Moldova. Dupa prima scrisoare am continuat sa comunic cu Veceaslav si am inteles  ca el este o persoana foarte constienta  si responsabila . In scurt timp, personal am avut posibilitatea sa ma deplasez la Chisinau, pentru a ma intilni cu noua grupa si a desfasura un training pentru aceasta. Ma mindresc cu faptul ca am adus aportul la constituirea Amnesty International in Moldova. Acum, in calitate de cercetator, vad intradevar cum activitatea celor care au fondat organizatia ajuta la fortificarea activitatii noastre in sfera apararii drepturilor omului in Moldova. Sunt in speranta ca colaborarea mea cu prietenii moldoveni ve continua multi ani inainte», - a afirmat Heather McGill.

«Cind m-am adresat Amnesty, in 1992, intetionam sa initiez Moldova de atunci in ideile despre democratie, umanism, apararea drepturilor omului, bazindu-ma pe sprijinul unui cerc restrins de persoane care gindesc la fel ca mine. Atunci nici nu presupuneam ca, aceasta scrisoare  va putea conduce la crearea unei puternice organizatii pentru apararea drepturilor omului. Rezultatul pe care il avem astazi a intrecut toate asteptarile mele! In afara de aceasta,  un numar tot mai mare de oameni incepe sa se intereseze de ideile  privind apararea drepturilor omului, alaturindu-se miscarii Amnesty International in Moldova», - mentioneaza Veceaslav Turcan acum dupa 15 ani de la inceputul activitatii organizatiei in tara noastra.

Acum Amnesty International Moldova reprezinta una din cele mai mari organizatii pentru apararea drepturilor omului din tara, care numara 140 de membri, de asemenea cateva zeci de partinitori si voluntari - persoane de virsta, profesie, nationalitate diferite  care traiesc in diferite colturi ale tarii noastre. In Amnesty oricine poate participa la activitati de apararea drepturilor omului. Iar astazi, inca o data, ne adresam tuturor persoanelor neindiferente cu chemarea de a se alatura Amnesty International. Impreuna noi putem schimba multe!

Informatii suplimentare

Pina nu demult Amnesty International Moldova mentiona in documentele sale ca, organizatia a fost fondata in anul 1993. Totusi, in octombrie 2007, dupa studierea arhivelor Sectretariatului International al Amnesty International din Londra, s-a constat ca primele contacte, care au bazele inceputului activitatii filialei organizatiei din Moldova, se regfera la 10 decembrie 1992. In acest contex, organizatia va lua in calcul activitatea sa incepind cu anul 1992.

10 decembrie drept inceput al activitatii Amnesty International Moldova, intimplator dar simbolic, coincide cu ziua internationala a drepturilor omului.

****************************************
Pentru informatie suplimentara adresati-va in Chisinau, Moldova:
Evghenii Golosceapov (Евгений Голощапов), director executiv "Amnesty International Moldova": tel.: +(373-22) 27-41-22, GSM: (+373) 69-323-701.
Veaceslav Turcan (Вячеслав Цуркан), coordonatorul Programului "Avocatii si Drepturile Omului", "Amnesty International Moldova": tel.: +(373-22) 920-700, GSM: (+373) 69-12-60-12.
Puteti contacta €žAmnesty International Moldova" pe adresa electronica info@amnesty.md sau pe adresa postala: c/p 209, ÐœD-2012, Chisinau, Moldova; tel.: +(373-22) 27-41-22, fax: +(373-22) 277-034, www.Amnesty.MD.

€žAmnesty International" - organizatia apolitica independenta, care activeaza pentru apararea si constientizarea drepturilor fundamentale ale omului formulate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

€žAmnesty International" a fost fondata in anul 1961 in Marea Britanie; la moment, in rindurile membrilor sai se numara peste 2.200.000 de persoane in 150 de tari si teritorii ale lumii. Organizatia are statutul oficial de Consilier pentru Drepturile Omului pe linga o­nU si Consiliul Europei. In 1977 «Amnesty International» a fost o­norata cu Premiul Nobel pentru Pace, iar in 1978 - Premiul o­nU in domeniul drepturilor omului. «Amnesty International Moldova» a inceput activitatea sa in anul 1992.

€žAmnesty International Moldova" are drept scop crearea unei lumi in care fiecare om va beneficia de toate drepturile stipulate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului si alte standarde internationale din domeniul drepturilor omului.

Pentru atingerea scopului propus "Amnesty International Moldova" are sarcina de a intreprinde actiuni, orientate spre prevenirea si incetarea gravelor incalcari ale drepturilor omului asupra inviolabilitatii fizice si psihice, asupra libertatii constiintei si liberei exprimari, la libertatea fata de discriminare in cadrul activitatii sale privind promovarea drepturilor omului.