SOCIETATEA CIVILA PROTESTEAZA



SOCIETATEA CIVILA ADMITE CA AUTORITATILE R.MOLDOVA SUSTIN TACIT ORGANIZAREA ALEGERILOR PENTRU DUMA DE STAT A FEDERATIEI RUSE IN REGIUNEA TRANSNISTREANA

Peste 20 de organizatii obstesti din R. Moldova au subsemnat unui Acord solicitand Federatiei Ruse sa se abtina de la deschiderea sectiilor de votare in partea de est a Moldovei.

Intentia Federatiei Ruse de a organiza alegeri in regiunea de est a tarii este o sfidare a normelor de drept international, dar si a R. Moldova ca stat de drept. Mai mult, lipsa de transparenta sustinuta de oficialii de la Moscova, este o incalcare a drepturilor cetatenilor rusi cu drept de vot, de pe teritoriul R. Moldova. Consideram acest fapt un prilej pentru ONG-urile rusesti sa conteste scrutinul pentru Duma de Stat, a mentionat joi, 29 noiembrie, intr-o conferinta de presa presedintele asociatiei €žPromo-Lex", Ion Manole.

Sursa citata a facut trimitere la declaratiile lui Vasilii Volkov, membru CEC al Federatiei Ruse, care a precizat ca lista de 358 sectii de votare deschise peste hotarele Federatiei Ruse a fost majorata din contul deschiderii a 36 sectii de votare suplimentare in Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. CEC al Federatiei Ruse a publicat lista sectiilor de votare suplimentare din Georgia (Abhazia si Osetia de Sud) insa a evitat publicarea informatiilor ce tin de deschiderea sectiilor de votare suplimentare in Moldova (Transnistria).

Directorul Asociatiei €žIncredere", Oazu Nantoi a acuzat Federatia Rusa de sfidare a suveranitatii R. Moldova si a indemnat societatea civila sa ia atitudine sesizand comunitatea internationala.

Anterior Ambasada Federatiei Ruse la Chisinau a difuzat un comunicat de presa in care a catalogat ca fiind eronate invinuirile de sfidare a suveranitatii R. Moldova. Misiunea diplomatica face trimitere la principii de drept international care prevad ca locurile dislocarii fortelor armate sunt declarate locatiuni cu statut extra-teritorial, astfel ca sunt in drept sa desfasoare alegeri in regiunea transnistreana fara acordul conducerii R. Moldova.

Solicitat sa comenteze aceste declaratii, Oazu Nantoi a mentionat ca este un joc subtil al Federatiei Ruse, care sub pretextul asigurarii conditiilor de vot pentru militarii din regiune, vor deschide 23 sectii de votare, dupa cum transmite agentia transnistreana €žOlvia -press".

Semnatarii Apelului acuza, de asemenea, ca deschiderea sectiilor de votare in regiunea transnistreana pentru alegerile Dumei Federatiei Ruse, ar putea sa aiba loc cu acordul tacit al guvernantilor de la Chisinau.

Faptul ca CEC a R. Moldova a anuntat ca va trimite observatori in Rusia, desi OSCE a declarat ca nu o va face, demonstreaza faptul ca R. Moldova incearca sa se mentina in albia parteneriatului declarat la Chisinau, dar care nu se respecta de Kremlin, a subliniat Oazu Nantoi.

Apelul ONG-urilor ramane deschis pentru semnare. Pana in prezent a fost sustinut de organizatii cum sunt: Promo Lex, Juristii pentru Drepturile Omului, Incredere, CReDO, ADER, SIEDO, etc.

Semnatarii solicita conducerii R. Moldova, in cazul in care scrutinul se va desfasura la sectiile de votare in regiunea de est a Moldovei, sa ia atitudine fata de admiterea intentionata a amestecului in treburile interne ale tarii, inclusiv pana la declararea persoanelor non-grata a conducerii Ambasadei ruse.
Anterior Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a comunicat ambasadei Federatiei Ruse ca, in conformitate cu rigorile legislatiei nationale, deschiderea sectiei de votare pentru alegerile in Duma de Stat este posibila doar in incinta Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau.

Partea moldoveneasca a recomandat partii ruse sa se abtina de la deschiderea sectiilor de votare in localitatile din raioanele de est ale R. Moldova, care nu se afla sub controlul autoritatilor legale, precum si de la utilizarea urnelor mobile de vot in orasele Balti si Comrat. In cazul in care in zona transnistreana a tarii vor fi deschise sectii de votare ilegale, intreaga responsabilitate pentru consecinte va reveni celor care le-au organizat.

Sursa: www.info-prim.md