Echipa de voluntari SPFM mereu in actiune
Echipa de voluntari SPFM şi membrii Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor a USMF ,,Nicolae Testemiţanu” SUNT MEREU ÎN ACŢIUNE : au participat în cadrul săptămînei de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin
În perioada 30 mai – 12 iunie 2011, în Republica Moldova, se desfăşoară bisăptămînalul „Anticancer”, cu scopul de a informa populaţia despre profilaxia şi depistarea precoce a cancerului. Acţiunea a fost desfăşurată de IMSP Institutul Oncologic în parteneriat cu Ministerul Sănătaţii şi cu susţinerea Fondului ONU pentru Populaţie în Moldova şi a Asociaţiei Obşteşti Societatea de Planificare a Familiei din Moldova.
In cadrul bisăptămînalului din acest an in perioada 31 mai – 2 iunie Echipa de voluntari formata din educatorii de la egal la egal ai Societăţii de Planificare a Familiei din Moldova şi membrii Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor a USMF ,,Nicolae Testemiţanu” au desfăşurat activitatea de informare despre riscurile şi modalităţile de prevenire a acestei maladii in rindul studenţilor din cadrul Universităţilor din Chişinău şi anume: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagocică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Studii Economice din Moldova, Academia de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova.
Echipa de voluntari a distribuit peste 12 mii de pliante şi stickere în rîndul studenţilor şi a colectat semanturi pentru petiţia Sprijin Petiţia STOP Cancerului de col uterin prin care cerem Parlamentului European, Comisiei Europene şi tuturor guvernelor naţionale ale ţărilor Europei să implementeze programe organizate eficient pentru prevenirea cancerului de col uterin, care vor furniza protecţie optimă împotriva cancerului de col uterin pentru toate femeile din Europa.
Anual în Europa sunt înregistrate circa 60.000 de femei care dezvoltă cancer de col uterin, jumătate dintre care decedează. Alte 225.000 de femei trăiesc cu această maladie, primind tratament sau nu.
În Republica Moldova în fiecare an sunt depistate peste 300 femei cu cancer de col; în total la evidenţă se află circă 4 mii de femei care au făcut cancer de col uterin. Vârsta medie a femeilor afectate este peste 40 de ani, arată date ale Institutului Oncologic din Republica Moldova.
Cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multiple, iar cele mai răspândite sunt infecţiile cu transmitere sexuală şi anume Virusul papilomei umane (HPV). De la momentul infectării cu acest virus şi până la apariţia simptomelor clinice există o perioadă tranzitorie de cca. 10-15 ani. La momentul actual sunt cunoscute circa 120 tipuri de HPV, iar 19 tipuri sunt cu un potenţial de risc crescut pentru cancerul de col uterin.
Astăzi acest virus poate fi prevenit prin programe de vaccinare, în special la fete tinere care nu au început viaţa sexuală. Ministerul Sănătăţii dispune în prezent de circa 20.000 doze de vaccin HPV „Gardasil” pentru imunizarea a circa 6600 fete cu vârsta de la 9 la 15 ani. Studiile au demonstrat că acest vaccin asigură protecţia în cca. 70% din cazurile de cancer de col uterin. Vaccinul se oferă gratuit la Centrele Medicilor de Familie.
În paralel cu programele de vaccinare, experţii recomandă tuturor femeilor să efectueze în scop de profilaxie o dată in 2 ani screening-ul la HPV (testul Papanicolau), care presupune examinarea citologică prin intermediul colectării frotiului de pe colul uterin. Acest examen poate fi efectuat gratuit la Centrul Medicilor de Familie, în cabinetul de examinări ginecologice profilactice sau cabinetul medicului gine
colog.
Săptămîna de informare împotriva cancerului de col uterin a fost lansată la iniţiativa Asociaţiei Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat în 2009. Statutul de membru al acestei Asociaţii oferă Republicii Moldova posibilitatea de a beneficia de suport pentru informarea populaţiei, instruirea specialiştilor de profil şi introducerea la scară naţională a vaccinurilor HPV.