Sâmbătă, 4 decembrie s-a desfăşurat cea de a 8-a ediţie a Festivalului Voluntarilor




Sâmbătă, 4 decembrie s-a desfăşurat cea de a 8-a ediţie

a Festivalului Voluntarilor din Republica Moldova!

Festivalul Voluntarilor, devenit deja o tradiţie în Republica Moldova, se desfăşoară în fiecare an cu prilejul Zilei Internaţionale a Voluntarului. Având genericul „Jos pălăria în faţa voluntarilor”, evenimentul vine să recunoască public meritele şi eforturile voluntarilor din întreaga republică.

La cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Voluntarilor care s-a desfăşurat sâmbătă, 4 decembrie 2010 în incinta Palatului Republicii, au fost prezenţe peste 1 000 de persoane fizice şi juridice, care participă şi sprijină cel mai activ iniţiativele de voluntariat în R. Moldova.

 

Sărbătoarea a demarat cu un Târg al ONG, desfăşurat în holul Palatului Republicii, începând cu orele 11:00, care a avut ca scop promovarea activităţilor de voluntariat si crearea posibilităţilor de recrutare a noilor voluntari. Aproximativ 30 de organizaţii au reuşit să-şi prezinte realizările de pe parcursul anului, să atragă potenţiali voluntari şi să stabilească noi parteneriate pentru viitor. Elementele noi introduse în cadrul târgului au fost posibilitatea de a proiecta pe un ecran unic prezentările fiecărui participant, de a comercializa lucrările realizate de beneficiari şi realizarea unei expoziţii cu vânzări.

 

Programul festiv a început la orele 12:00 cu prezentarea spotului video, scurt istoric al Festivalului Voluntarilor si interpretarea Imnului Voluntarilor de către Laurenţiu Popescu.

 

Cu mesaje de felicitare şi pentru decernarea premiilor mult aşteptate de către voluntari ne-au onorat cu prezenţa: D-nul Mihai Ghimpu, Preşedintele interimar al R. Moldova; Ion Ciobanu, Ministrul tineretului şi sportului al RM, Dorin Chirtoacă, Primarul General de Chişinău; Oleg Ţulea, Vice-ministrul tineretului şi sportului; Tudor Darie, consilierul premierului Republicii Moldova, Vlad Filat; Valentina Cujbă, Director-adjunct al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău şi Alexandra Yuster reprezentant ONU in RM la acest eveniment.

 

În conformitate cu Legea Voluntariatului, care relevă că: „În semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor în promovarea şi desfăşurarea activităţilor de voluntariat, persoanelor fizice şi juridice le pot fi conferite distincţii de stat” (Art. 15), Preşedintele Interimar al R. Moldova a acordat „Meritul Civic” persoanelor:

  1. Igor MERIACRE, Director Executiv al Asociaţiei „MOTIVAŢIE” din Moldova;
  2. Ecaterina Ştefan (Stepanovna) IOVU, Şefa Secţiei Epidemiologice, Centrul de profilaxie şi combatere SIDA;
  3. Iosif MOLDOVANU.

Apreciind rolul voluntarilor în soluţionarea problemelor cu care se confruntă unele categorii de cetăţeni, Mihai Ghimpu a accentuat că aceştia sînt persoane cu suflet mare, care vin în ajutor cetăţenilor din îndemnul inimii în cele mai grele momente, asigurându-le păturilor social-vulnerabile un suport, care statul nu-l poate asigura în plină măsură din cauza situaţiei social-economice.

Prim-ministrul Vlad Filat, a adresat la rândul său un mesaj de felicitare voluntarilor din Republica Moldova cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntarilor, iar cei mai buni voluntari au primit în cadrul "Festivalului Voluntarilor 2010", premii din partea Guvernului RM.

"Voluntariatul este o activitate care se află în slujba dezvoltării economice şi sociale a statului, iar programele de voluntariat reprezintă un mod de a cîştiga experienţă şi un start de succes în cariera tinerilor", se menţionează în mesajul Prim-ministrului.

Guvernul Republicii Moldova a oferit trei laptop-uri în calitate de premii pentru Lidia Sanduleac - cel mai activ voluntar, Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi fizice - cea mai bună organizaţie de voluntariat şi "Medicine du Monde" - cel mai bun program de voluntariat.

Premianţii ediţiei a VIII-a a Festivalului Voluntarilor sunt:

  • cea mai activă organizaţie, care promovează voluntariatul în Republica Moldova
    • Locul 1 – Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi fizice (CCCT)
    • Locul 2 – AO “Perspectiva”
    • Locul 3 – AO „Certitudine”
  • cel mai activ Coordonator de voluntari
    • Locul 1 – Galina Petcu
    • Locul 2 – Chitoroaga Zinaida
    • Locul 3 – Micotina Vasilisa
  • cel mai activ voluntar
    • Locul 1 – Sanduleac Lidia
    • Locul 2 – Oleg   Samciuc
    • Locul 3 – Croitor Radu
    • Premiu de încurajare – Sacaliuc Anastasia
  • cel mai activ jurnalist, care promovează voluntariatul - Iuliana Mămăligă
  • cel mai bun eseu la tema: „Rolul R. Moldova în promovarea anului european a voluntariatului”
    • Locul 1 – Caşu Irina
    • Locul 2 – Corina Leah
  • cel mai tânăr voluntar – Ciobanu Andrei
  • cel mai în etate voluntar – Croitor Vasilii
  • cel mai activ CLT care a promovat voluntariatul pe parcursul anului 2010 – CLT-ul din Soldăneşti
  • cel mai bun program de voluntariat elaborat / dezvoltat în 2010
    • Elaborat –  A.O. „Carlux”
    • Dezvoltat – Médecins du Monde

2 premii de încurajare au fost oferite Organizaţiei Naţionale a Scouţilor din RM şi AO „AIESEC” Moldova de către Consiliul Naţional al Tineretului din RM.

Aducem mulţumiri speciale pentru vedetele din show-biz-ul moldovenesc: formaţiile „Catharsis” şi Zbînţ, Natalia Gordienco, Serj Cuzencov, Alexandru Manciu, Ivanna, Laurenţiu Popescu, Gloria, dansatorilor din „Space” şi „Bravissimo” care au asigurat distracţia şi voia bună.

 

Organizatorii şi partenerii ediţiei de anul acesta a festivalului sunt:

Asociaţia “Serviciu pentru Pace”, Ministerul Tineretului şi Sportului al R.M., Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport a municipiului Chişinău, USAID, AED, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, alte ONG din Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat şi Asociaţia “Prietenii Copiilor”.

 

Partenerii Media: Unimedia, Muz Tv Moldova, Jurnal TV, Cotidianul Timpul, Radio Vocea Basarabiei, Radio Plai, Prime Fm, deasemenea evenimentul a fost mediatizat şi de alte posturi radio şi TV din republică.

 

Pentru informaţii suplimentare:

 

Victoria Morozov – Tel. 069379870

Coordonator Festivalul Voluntarilor 2010.