REALITATEA ECONOMICĂ NR. 26: sfârșit de an pe note mai pesimiste pentru Republica Moldova?



Ce surprize ne-a adus sfârșitul anului 2011? Cum a început anul 2012 pentru Moldova? În contextul actualei crize economice şi politice, avem motive de bucurie sau nu? Majoritatea indicatorilor indică asupra riscurilor ce se materializează din ce în ce mai rapid, dar sunt și sectoare care fac față acestor provocări: care sunt ele?

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP a lansat ediţia nr.26 a „Realităţii Economice”, care analizează succesele economice realizate de Moldova în 2011 și identifică cele mai importante evoluţii economice din perioada  ianuarie 2011 – februarie 2012. În această ediţie sunt analizate o serie de aspecte, inclusiv:

 

  • „Perspectiva europeană”: realizabilă, dar tot mai distantă. Criza zonei euro, în plina amploare, poartă riscuri de „introvertizare” a politicii europene vizavi de partenerii estici şi de o „regândire” a Comunităţii în sensul aranjamentelor exclusiviste.
  • Sfârșit de an pe note pesimiste. Ritmul activității economice se răcește simțitor, și a devenit mult mai evident în T4’11. Guvernul pare tot mai conștient de riscurile economice în anul 2012, discutându-se deja de creștere economică de 3%.
  • Deficitul bugetar: un obiectiv nerealizat? În pofida realizării cheltuielilor BPN sub nivelul prevăzut, nu s-a reușit menținerea deficitului bugetar în limitele stabilite. Astfel, riscăm să avem pentru anul 2011 un deficit bugetar de peste 2,3% din PIB.
  • Șomerii: mai puțini, dar mai săraci. În 2012 au fost înregistraţi mai puțini șomeri noi şi mai mulţi șomeri plasați în câmpul muncii, mai puține persoane disponibilizate, însă ajutorul de şomaj a scăzut cu 55% în aceeași perioadă.
  • Falimentul BC ”Universalbank” S.A. nu poartă un caracter sistemic. Dificultățile financiare ale băncii sunt legate preponderent de problemele interne ale acesteia. Totodată, cazul nu poate afecta sistemul, având în vedere ponderea de circa 0,4% în totalul activelor din sistemul bancar.
  • Relaxarea politicii monetare: cauzele și scopul. Așteptările inflaționiste în scădere, cuplate cu riscurile recesioniste, au determinat BNM să diminueze rata dobânzii la principalele operațiuni de politică monetară pentru susținerea creditării sectorului real și atenuării presiunilor deflaționiste.
  • Schimbări majore în comerţul extern al Republicii Moldova. Exporturile au demonstrat un  trend mai pronunţat decât importurile în 2011, dar există o serie de provocări la care Moldova cu greu face față. Care sunt acestea?

Materialul complet poate fi descărcat la http://www.expert-grup.org/index.php?go=biblioteca&n=264

Articol adaugat de: Iulia Sirghi