Preşedintele CNP a vorbit despre demolări la Şedinţa Guvernului



În şedinţa Guvernului din 06 iulie 2011, Sorin Mereacre, preşedintele Consiliului Național pentru Participare (CNP) a făcut o prezentare pe marginea distrugerii patrimoniului cultural al Republicii Moldova.

În comunicarea sa a exprimat solidarizarea CNP, a instituţiilor de cultură şi ştiinţă  în legătură cu situaţia dramatică în care se află patrimoniul cultural construit al ţării.

În conformitatea cu scrisoarea Grupului social al CNP  nr. 31-2011, care a fost adresată Prim-ministrului la 22 iunie 2011, Preşedintele CNP a atenţionat asupra faptului că centrul istoric al Chişinăului, care cuprinde 977 de monumente arhitecturale incluse în Registrul de protecţie a monumentelor,  este suspus unor acţiuni de mutilare fără precedent în istoria Republicii Moldova, şi a subliniat că dacă ritmurile de demolări şi deteriorări a monumentelor istorice va fi păstrată  în continuare, riscăm să pierdem nucleul istoric al Chişinăului.

Luând în considerare gravitatea situaţiei şi complexitatea de factori care au condus la proliferarea distrugerii patrimoniului arhitectural, Consiliul Naţional pentru Participare a solicitat deschis:

1. Aducerea prevederilor Planului Urbanistic al mun. Chişinău pentru partea istorică centrală a oraşului în conformitate cu statutul ei de zonă construită protejată de categorie naţională.

2. Instituirea prin Hotărâre de Guvern, a unui moratoriu pentru intervenţiile constructive în zona protejată a Centrului istoric al Chişinăului.

3. Crearea unui serviciu specializat, atribuţia de bază a căruia să fie gestionarea şi monitorizarea situaţiei patrimoniului cultural.

4. Instituirea unei subdiviziuni specializate în cadrul Ministerului de Interne - poliţia monumentelor, care ar avea drept atribuţii asigurarea respectării statutului de protecţie a obiectivelor de patrimoniu cultural al ţării .

5. Crearea prin Hotărâre de Guvern a fondului de revitalizare a Centrului istoric al Chişinăului.

6. Iniţierea unei anchete publice pe toate cazurile înregistrate de demolare şi desfigurare a monumentelor de istorie şi cultură a ţării.

Puteți accesa comunicările prezentate de Sorin Mereacre şi Ion Ştefăniţă la Şedinţa Guvernului la http://cnp.md/en/activities/stiri/item/332-sorin-mereacre-a-vorbit-despre-demol%C4%83ri-la-%C5%9Fedin%C5%A3a-guvernului