Anunțuri

Distribuie prietenilor:


Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) este structura umbrelă a 53 de organizații de tineret, ce întrunește interesele tinerilor din Republica Moldova și servește drept o platformă națională sectorului asociativ de tineret. Conform Strategiei CNTM, actualmente sunt stabilite 5 direcții de activitate strategică a CNTM: (i)Educația tinerilor; (ii)Drepturile tinerilor și incluziunea socială; (iii) Dezvoltarea organizațiilor și inițiativelor de tineret; (iv) Politici de tineret și (v) Abilitarea economică a tinerilor. 

Fundaţia Est Europeană a inițiat un program de consolidare a efortului de advocacy a organizaţiilor societăţii civile care lucrează direct pentru a promova drepturile şi interesele grupurilor vulnerabile – prin creare grupurilor tematice de advocacy. Unul dintre aceste grupuri este Grupul Tematic de Advocacy „Tineret”, coordonat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova, care implementează proiectul Inițiativa Comună a Șanselor Egale pentru Tineri.

  1. Studiu privind programul START pentru TINERI și dezvoltarea mecanismelor de suport pentru tinerii antreprenori. Pentru mai multe detalii accesațiToR

Întru susținerea tinerilor antreprenori, au fost dezvoltate mai multe programe în acest sens. Printre cele mai de vază fiind Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) implementat până în 2017 și Programul „START pentru TINERI” ce este implementat și în prezent.

Cu toate că în Republica Moldova paleta programelor de suport pentru întreprinzători este una destul de variată, se resimte o insuficiență în domeniul susținerii tinerilor pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii, unde ponderea acestora rămâne a fi relativ mică, 2,4% din antreprenori au vârsta de până la 24 ani și 20,3% au vârsta cuprinsă între 25-34 ani.

În contextul în care problema migrației în Moldova este una mare, urmărind și scopul de a motiva tinerii să contribuie la dezvoltarea societății la ei acasă, ne propunem evaluarea programului Start pentru tineri și impactul acestuia asupra tinerilor cu accent pe durabilitatea start up-urilor pentru tineri și cum acestea au progresat. În același timp, ne propunem și dezvoltarea unui mecanism de facilitare pentru tinerii antreprenori, inclusiv cu accent pe antreprenoriatul social. Se va analiza și impactul COVID-19 asupra tinerilor antreprenori și ce măsuri de suport au beneficiat.

Având în vedere că perioada de implementare a acestui Program național este la sfârșit, iar consumul excesiv de alcool constituie una din cele mai importante preocupări sociale şi de sănătate, în special pentru tineri unde consumul de alcool se practică tot mai frecvent, pe care-l inițiază de la o vârsta tot mai fragedă”, prin acest raport ne propunem să evaluăm gradul de implementare a Programului de acțiuni și impactul acestuia asupra tinerilor.

Rezultatele acestuia ne vor ajuta să punem bazele noilor documente strategice în acest domeniu care să ajute Guvernului să pună accentele pe realitățile constatate și recomandările înaintate.

Dosarul de aplicare va fi transmis până în data 18 septembrie 2020, prin e-mail la cntm.corespondenta@gmail.com cu mențiunea „Inițiativa Comună a Șanselor Egale pentru Tineri.(Numărul subiectului ales 1,2 sau 3)”.  

Pentru întrebări de clarificare, vă rugăm să contactați Secretarul General al CNTM, Roman Banari, la adresa de e-mail roman.banari@cntm.md sau la numărul de telefon (+373 22) 23 51 75.

Grupul Tematic de Advocacy „Tineret” este coordonat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în cadrul proiectului „Inițiativa Comună a Șanselor Egale pentru Tineri”, susținut de Fundației Est-Europene, Agenţiei Elvețiene pentru Dezvoltare, Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet