Anunțuri

Distribuie prietenilor:„Cu senzor glicemic – în siguranță” este un proiect de colectare de fonduri pentru donatie de senzori de monitorizare glicemică continuă pentru 20 de copii mici cu diabet zaharat de tip 1 din Moldova.

Acesta este inițiat și realizat de voluntari ai Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, în baza unui grant în valoare de 124.608 MDL oferit de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM) și cu sprijinul acordat de Asociația „Help” prin diaspora Republicii Moldova în Franța.

Formularul de aplicare poate fi găsit aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcc76mEoql584c3LVtEmi77lIrB1nGjBT_qXuDp7OO6eCaRQ/viewform

Termenul-limită pentru aplicarea formularului: marți, 25 august 2020, ora 14:00.

Criterii de selectare a beneficiarilor

  1. Copii cu diabet zaharat de tip 1, cu vârsta sub 10 ani, care locuiesc, mai ales, în sate din Republica Moldova.
  2. Asociere cu alte afecțiuni, inclusiv, autoimune.
  3. Copii care nu au purtat senzor glicemic și nu beneficiază de aceștia din partea statului.
  4. Cazuri sociale.

Fiecare beneficiar selectat va primi câte șase seturi de senzori (consumabile) valabile pentru o perioadă de trei luni și un cititor de glicemie, valabil pe o perioadă nedeterminată.

După etapa de selectare, aparținătorii vor fi instruiți în cadrul unui atelier online despre cum să folosească dispozitivele medicale și datele oferite de acestea, în scopul creșterii calității vieții copilului.

Actualmente, statul nu asigură aceste dispozitive medicale, precum în alte țări, deși au devenit un standard de aur în îngrijirea diabetului de tip 1, mai ales, la copii. Astfel, parintii de copii din Moldova sunt nevoiți să cumpere astfel de sisteme din afară, pe cont propriu, cheltuielile medii lunare ajungand până la 70% din venitul lor și să caute mereu soluții (funcționalitate mai mare, preț accesibil, fără nevoie de calibrare pe sângele capilar, transport, logistică…), în virtutea multor impedimente. Excepție sunt 33 de copii care sunt asigurați în premieră în acest an cu pompă cuplată cu senzor, prin programul național de diabet.

Sistem de monitorizare continuă a glucozei (sistem CGM sau pe scurt, senzor glicemic) este un aparat însoțit de un senzor (consumabil), inserat sub piele care livrează valori ale glucozei măsurate la fiecare cinci minute sau prin scanare intermitentă (apropierea cititorului sau telefonului de senzor pentru a afișa valorile).

Avantajele senzorilor glicemici

Cresc calitatea vieții copilului cu diabet de tip 1 și anume:

- Permit eliminarea multiplelor înțepături zilnice în degețelele copilului.

- Oferă siguranța detectării în timp util a hipoglicemiei (scăderea valorilor glucozei în sânge cu risc pentru viață), mai ales, a celor mute (fără simptome) și tratarea acestora.

- Permit aparținătorilor să urmărească glicemia în timp real, la distanță (ei - la serviciu și copilul - la grădiniță sau la școală) și să sune, dacă este cazul persoanei din anturajul copilului ca să acționeze.

- Copilul poate merge liniștit la grădiniță sau la școală, iar noaptea poate dormi liniștit pentru că senzorul îi dă alerte în caz de scădere sau creștere a glicemiei.

- Starea copilului mic, al cărui echilibru glicemic este mai greu de obținut și asocierea cu boala celiacă sau tiroidită autoimună, se ameliorează odată cu purtarea senzorului de glucoză.

- Sunt prevenite scăderile bruște de glicemie, extrem de periculoase la copii.

- Timpul de aflare în intervalul de timp cu glicemii în țintă (Time-in-Range) crește, iar valoarea hemoglobinei glicate (A1c) care ne arată tabloul echilibrului, scade.

Fondurile grantului au fost colectate în cadrul Târgului de Caritate de Crăciun, organizat de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM), prin contribuția ambasadelor acreditate în Republica Moldova și a vizitatorilor, iar la 12 mai a fost semnat contractul de grant. Proiectul DIA a fost unul dintre 112 aplicante și opt selectate.

Pentru a valorifica la maximum suma grantului oferit de IWCM prin acoperirea costurilor consumabilelor pentru o perioadă de 3 luni, am solicitat sprijinul Asociației „Help” care, prin diaspora din Franța, a acceptat să sprijine campania de colectare de fonduri pentru a acoperi cheltuielile aferente importului (taxe vamale, TVA, transport) întrucât, potrivit legislației naționale, nu e posibilă scutirea de taxe pentru ca proveniența resurselor e din surse locale și nu din afară.

La moment, in Moldova sunt înregistrați peste 500 de copii și 6 mii de adulți cu diabet zaharat de tip 1, insulino-dependent.

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA este o organizație neguvernamentală, neafiliată politic, care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață a persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri), protecția, promovarea, și monitorizarea dreptului lor la sănătate: acces la insulină, controlul glicemiei, educație terapeutică, îngrijire medicală urgentă și de lungă durată, viață fără disciminare și suport pentru autoîngrijire.

Linkuri

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA:

https://www.facebook.com/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/

Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM):

https://www.facebook.com/iwcmoldova/

Asociația „Help”:

https://www.facebook.com/aohelp

Campania de colectare de fonduri (800 EUR) pentru cheltuieli aferente logisticii: https://www.gofundme.com/f/ao-help039039?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=p_cp%20share-sheet&fbclid=IwAR2U3sjoyGZV6bAqxTtNxetMQOX0V9swOC_TxoNu-Wt7L7xQaoIhWSUopz0

Alte articole:

Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.