Consiliul Economic si Social al Natiunilor Unite (New-York, SUA)



Organizatiile non-guvernamentale din Republica Moldova, care activeaza in domeniul abilitarii femeilor, promovarii egalitatii de gen si aspecte sociale, anunta reprezentantii mass-media ca in perioada 28 iunie – 2 iulie, citeva reprezentante ale acestora participa, alaturi de delegatia guvernamentala, la reuniunea de nivel inalt al Consiliului Economic si Social al Natiunilor Unite (New-York, SUA).

Miercuri, 30 iunie 2010, Guvernul Republicii Moldova va prezenta in cadrul reuniunii ministeriale anuale, pentru prima data, Raportul National voluntar cu privire la implementarea Obiectivelor Internationale de Dezvoltare, inclusiv Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

In acest an, la recomandarea Consiliului Economic si Social al Natiunilor Unite (ECOSOC), rapoartele nationale voluntare prezentate de cele 13 tari in cadrul sesiunii ministeriale anuale, au fost elaborate prin prisma dimensiunii de gen si abilitarii femeilor, continind si un capitol tematic, care abordeaza problema egalitatii de gen si situatia femeilor. Discutiile din cadrul acestei sesiuni vor oferi oportunitatea de a evalua implementarea agendei de dezvoltare a ONU cu un accent sporit pe obiectivele si scopurile care interfereaza in mod evident cu dimensiunea de gen. Totodata, se vor explora provocarile majore cu care se confrunta tarile in realizarea obiectivelor si angajamentelor internationale in domeniul egalitatii de gen si abilitarii femeilor. O atentie deosebita va fi acordata identificarii unor recomandari specifice si propuneri spre actiuni, inclusiv noi initiative si parteneriate, in scopul accelerarii atingerii acestor obiective.

Organizatorii sesiunii ministeriale anuale isi propun ca si finalitate majora, elaborarea unei Declaratii Ministeriale cu privire la "Implementarea obiectivelor si angajamentelor internationale asumate cu privire la egalitatea de gen si abilitarea femeilor".

In Republica Moldova procesul de  elaborare a Raportului National voluntar a fost inceput la initiativa Guvernului in noiembrie 2009, cu suportul Agentiilor ONU din tara. Subiectele-cheie propuse spre abordare in cadrul raportului national, precum si etapele ulterioare de lucru, au fost discutate cu factorii interesati din societatea civila si organizatii internationale active in Republica Moldova, in cadrul unui amplu proces de consultare si dezbateri.

ONG-urile de profil din Republica Moldova, care activeaza in domeniul promovarii egalitatii de gen si abilitarii femeilor, saluta initiativa Guvernului de a consolida parteneriatul cu societatea civila prin implicarea organizatiilor non-guvernamentale in elaborarea Raportului national. Totodata, dorim sa subliniem faptul ca aceasta colaborare este extrem de importanta inca de la etapa de stabilire a obiectivelor raportului si continutul propriu-zis al acestuia.

In aceasta ordine de idei, reprezentantele societatii civile din RM la acest eveniment, vor prezenta in cadrul sesiunii dedicate tarii noastre, pozitia organizatiilor de profil cu privire la implementarea obiectivelor internationale de dezvoltare din perspectiva egalitatii de gen si a ODM-urilor, si recomandari specifice pentru a asigura un progres continuu in acest sens.

Astfel, Declaratia ONG-urilor din domeniul egalitatii de gen si abilitarii femeilor cu privire la acest subiect va fi difuzata in mass-media din tara la data de 30 iunie 2010.

Participarea societatii civile la acest eveniment este asigurata de Fondul Natiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei (UNIFEM) in cadrul programului „Abilitarea economica a femeilor prin cresterea oportunitatilor de angajare in cimpul muncii in Republica Moldova”, cu sustinerea financiara a Agentiei Suedeze de Cooperare Internationala pentru Dezvoltare (Sida).

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe dna Catinca Mardarovici, presedinta Clubului Politic 50/50, Vice presedinta Consiliului National pentru Participare, email: office@club50.md, tel: 22-41-18 

Fondul Natiunilor Unite de Dezvoltare pentru Femei (UNIFEM) ofera asistenta tehnica si financiara pentru programele si strategiile inovatoare care promoveaza drepturile umane, participarea politica si securitatea economica a femeilor. UNIFEM activeaza in parteneriat cu organizatiile ONU, guvernele, organizatiile neguvernamentale (ONG-uri) si alte retele pentru a promova egalitatea de gen. Fondul incearca sa coroboreze problemele si preocuparile femeilor cu agendele nationale, regionale si cele globale prin incurajarea colaborarii si oferirea expertizei tehnice vizand promovarea problemelor de gen si a strategiilor de abilitare a femeilor in centrul atentiei publicului. Mai multe despre UNIFEM la www.unifem.org si www.unifemcis.org.

 

 

Articol adaugat de: Diana Mocanu
Alte articole de la acest autor: