Dreamable a dat startul. Peste 150 de persoane pasionate de tech s-au alăturat pre-acceleratorului național



width=624


Pe data de 5 iunie 2024, a fost lansat pre-acceleratorul Dreamable by Dreamups, ediția Orange Digital Center. Evenimentul online a reunit peste 100 de studenți, studente și liber-profesioniști din întreaga țară.

Sesiunea de lansare a creat o platformă de networking pentru toți cei pasionați de inovație și tehnologie, care au avut ocazia să se cunoască și să discute cu organizatorii și partenerii programului Dreamable. Printre participanții acceptați în program se regăsesc persoane cu idei de startup bine definite, dar și participanți fără background în domeniu, care își doresc să descopere resursele și oportunitățile oferite de Dreamable pentru a dezvolta afaceri de succes. Tinerii și tinerele vor beneficia de oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile antreprenoriale și de a contribui la creșterea sectorului tech din țară, fapt subliniat și de către invitații speciali.

Mihai STIPANOV, Fondator Dreamups și Mozaic:
„La Dreamups, am susținut crearea acestui program pentru că eu însumi am început prima mea afacere când eram student.

Am optat pentru un format online pentru a ne conecta la nivel național și a aduce experți ocupați, dar foarte talentați, care pot oferi sesiuni la un nivel mai avansat decât cele din universitate. Grație partenerilor noștri, putem oferi premii bănești la finalul programului. Chiar dacă nu veți crea imediat o companie, acest program vă va oferi cunoștințele necesare pentru a construi una în viitor, și chiar dacă nu veți avea propria afacere, veți avea abilitățile necesare pentru a lucra într-una.”

Victor BIVOL, Products and Service Delivery Manager, Orange Systems:

Mă bucur mult să vă văd într-un număr atât de mare. Să știți că Dreamable e programul potrivit pentru a valorifica tehnologia și inovația digitală, dar și pentru a explora potențiale parteneriate pentru a da viață ideilor voastre de business.
Odată cu lansarea Orange Digital Center ne-am dorit să susținem tinerii ambițioși, inventivi, ingenioşi, care să aibă potenţial de a lansa afaceri globale, dar şi să devină angajaţi în companii de TOP. Ne propunem să contribuim la creșterea unei noi generații de antreprenori, pentru ca aceasta, la rândul său, să pună umărul la bunăstarea și prosperitatea țării în care trăim. Vă încurajez să gândiți „out of the box” și să aplicați tehnologiile digitale zi de zi.

Cristian CERNEANU,  Senior Entrepreneurship & Startups Manager, Proiectul Tehnologiile Viitorului:
Obiectivul nostru este susținerea inovațiilor și a ecosistemului de startup-uri, iar Dreamable este un prim pas important în acest sens. Fiind tineri, aveți entuziasm, timp și posibilitatea de a face greșeli, de a vă testa puterile și de a înțelege dacă antreprenoriatul este pentru voi.

Dacă vă apucați serios de acest drum, noi, împreună cu Proiectul Tehnologiile Viitorului și partenerii noștri, ne asigurăm că aveți tot sprijinul necesar. Sunt foarte curios să văd ideile care vor apărea și sper că printre voi se află viitorii antreprenori de succes, gata să obțină experiență practică și lecții valoroase.”

Stella JEMNA, Country Representative for Moldova, Ukraine-Moldova American Enterprise Fund:
„Îmi place să văd oameni conectați din toate colțurile țării, de la Cahul, Bălți, Drochia și multe altele. Reprezint un fond de investiții regional care susține startup-urile din Moldova și Ucraina. Sprijinim fondatorii, oferind bugete de până la 1 milion dolari pentru un startup bine dezvoltat sau pentru o idee disruptivă, ceea ce este mai rar.

Nu așteptați prea mult pentru a începe. În Silicon Valley, am întâlnit tineri de 21 de ani care sunt deja la al treilea startup și de 25 de ani care au investiții de milioane. Este vorba de disciplină, iar participarea la astfel de programe este esențială.

width=624


Pre-acceleratorul Dreamable este structurat în 3 etape și se va desfășura online, în limba română, în perioada iunie – august. 

Etapa 1 - Sesiuni de învățare online (iunie - iulie)

Ghidați de 20+ mentori și experți în dezvoltarea startup-urilor, cei 150 de participanți vor trece prin 7 module însoțite de sesiuni live teoretice și practice. Printre subiectele pe care le vor studia se numără: identificarea clienților potențiali, strategii de marketing și poziționare, instrumente digitale relevante, modele de monetizare a afacerilor și pregătirea pentru lansarea propriul startup scalabil.

Etapa 2 - Bootcamp offline (august)

În cea de-a doua etapă a programului, 50 cele mai promițătoare idei de startup tech vor fi selectate pentru un Bootcamp offline la Orange Digital Center, în Chișinău. Pe parcursul a 3 zile, participanții vor lucra alături de experți pentru a valida și construi propriul concept de startup. 

Etapa 3 - Demo Day și identificarea finaliștilor (august)

Destinația finală este Demo Day, unde 10 idei de startup pre-selectate vor evolua pe scenă în fața unui juriu, iar 3 cele mai apreciate startup-uri se vor califica pentru un grant nerambursabil de 50,000 MDL pentru dezvoltarea ulterioară a afacerii.


Datorită parteneriatului strategic cu Orange Digital Center, această ediție a Dreamable vine cu un program îmbunătățit, oferă participare complet gratuită pentru toți cei înregistrați și își propune să susțină, să inspire următoarea generație de antreprenori și lideri tech din țară.

Dreamable este un pre-accelerator organizat într-o ediție specială de către Dreamups și Orange Digital Center Moldova, susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, sprijinit de Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.