Pivotal Product School: Ghidul tău pentru a începe o carieră de Product Manager

 

Product management este un domeniu emergent (în curs de dezvoltare), cu o creștere semnificativă în Moldova, similar cu tendințele din SUA și Europa. De exemplu, rolurile de product management din SUA au crescut cu 32% într-o perioadă de aproximativ 2 ani, între august 2017 și iunie 2019.

Această creștere reflectă recunoașterea tot mai largă a importanței rolului Product Managerilor în gestionarea complexității pieței și în ghidarea strategiilor, care ajută companiile să se dezvolte și să rămână competitive.

Ce reprezintă în esență acest domeniu?

Product managementul este procesul de a gestiona dezvoltarea unui produs, asigurându-se că acesta răspunde nevoilor pieței și aduce valoare afacerii, prin colaborarea între echipele de design, dezvoltare și marketing, de la concept, până la lansare și chiar retragere de pe piață.

Totuși prin ce este atractiv acest rol?

Rolul de Product Manager s-a situat pe locul 4 în clasamentul celor mai bune locuri de muncă din Statele Unite, conform Glassdoor. Iar salariul mediu pentru un Product Manager din SUA este de $8,579, conform Indeed. Pe când, în România salariul mediu pentru această poziție este de 9000 RON/lună (Glassdoor).

Pe măsură ce ecosistemul de startup-uri și interesul pentru soluții digitale cresc în Moldova, cerința pentru specialiști în domeniu devine tot mai mare, atât în startup-uri, cât și în corporații. Acest lucru se reflectă și în numărul tot mai mare de noi roluri listate pe portalurile locale de joburi.

Pivotal Product School: Formează lideri în product management 

În acest context, pentru a răspunde nevoii de specialiști în product management, Dreamups a dezvoltat Pivotal Product School. Acest program contribuie la formarea unei noi generații de lideri cu gândire de „product”, care vor sprijini inovația și dezvoltarea de produse tehnologice, din Moldova, pentru o piață globală.

Adrian Pica - Mentorul programului Pivotal Product School

În această ediție, programul Pivotal by Dreamups aduce expertiza a 14 profesioniști, dintre care 1 expert, 10 guest speakeri și 3 coaches (George Moroșan, Tatiana Cotliuba și Cosmin Sandu). 

Expertul care pune fundamentele know-how-ului în „product” pentru participanți este Adrian Pica, fondator de startup-uri și cu o experiență în product management în peste 10 companii globale, cum ar fi Bolt, unde a ocupat funcția de VP of Product Management. Adrian a gestionat echipe internaționale de product development pentru aplicații B2C și B2B, cu milioane de utilizatori din Europa, SUA și Asia.

Cum să devii un lider în product management? Istoria lui Adrian

Într-un interviu cu Adrian Pica, echipa Dreamups a discutat cu expertul despre ce înseamnă să fii un Product Manager de succes. Adrian a împărtășit experiența sa profesională, importanța product managementului în dezvoltarea produselor digitale, abilitățile esențiale pentru acest domeniu și provocările cu care se confruntă profesioniștii din industrie.

Dacă vrei să afli mai multe direct de la sursă, te invităm să urmărești interviul integral pe YouTube.

Adrian a împărtășit că o carieră în product management nu urmează un traseu clar definit, ca în medicină sau drept. Este un domeniu ce combină mai multe discipline, iar parcursul profesional diferă în funcție de specificul companiei. Și mai curios, mulți product manageri își construiesc cariera pornind adesea de la un background de developer, designer UX/UI sau graphic, antreprenoriat, marketing sau/și vânzări.

„E un overlap foarte interesant dintre business, design și user experience”

După ce a gestionat câteva afaceri tradiționale și având un background inițial în marketing, el s-a orientat spre tehnologie. Adrian a descoperit product managementul în timp ce lucra la primul său startup, iar dorința de a înțelege cum se construiesc produse la scară largă l-a determinat să încerce un rol de product manager într-o corporație, unde a adus perspectiva sa din lumea startup-urilor.

„Curiozitatea este o abilitate foarte importantă pentru un rol de product manager. Am fost tot timpul curios să învăț.”

În acest rol, Adrian a învățat despre complexitatea colaborării între echipe și alinierea cu stakeholderii și obiectivele companiei. Pe lângă dezvoltarea de produse, expertul a contribuit la crearea echipelor de produs, și a crescut echipa Bolt de la 20 la 200 de product manageri cât timp fusese VP of Product la Bolt. Experiența i-a arătat cât de diferit este product managementul în funcție de modelul de business, industrie și obiectivele companiei.

„Nu există două companii, în care product managementul să fie la fel”

Pornind de la aceste perspective, echipa Dreamups a discutat în continuare cu Adrian, despre cele mai frecvente întrebări pe care le au cei interesați să devină product manageri sau care sunt curioși despre acest domeniu.

Ce responsabilități are un product manager?

În cariera de product manager, responsabilitățile evoluează pe măsură ce acumulezi experiență. La început, rolul presupune executarea unor sarcini clare, cum ar fi dezvoltarea unei funcționalități specifice pentru un produs digital. Pe măsură ce avansezi în rol, de la Product Manager la Lead Product Manager sau Chief Product Officer, începi să explorezi autonom probleme mai complexe și să identifici oportunități neexploatate, care pot aduce valoare companiei și clienților.

Care este impactul acestui rol într-o companie / startup?

Prin analiza schimbărilor macroeconomice și tendințele sociale, product managerii pot identifica noi direcții strategice pentru companie. Iar prin interacțiunile directe cu clienții, ei obțin informații esențiale despre nevoile pieței, dezvoltând funcționalități care răspund cerințelor și generează venituri. Astfel, impactul unui product manager este dublu: sprijină evoluția strategică a companiei și crează produse care rezolvă probleme reale ale utilizatorilor.

4 idei fundamentale necesare unui product manager la început de cale

  1. Rolul unui product manager este de a selecta și combina eficient framework-uri, instrumente și modele mentale pentru a aborda și rezolva problemele identificate;
  2. Un product manager comunică constant cu clienții pentru a asigura dezvoltarea unui produs ce corespunde nevoilor pieței;
  3. Identifică oportunități care pot aduce valoare companiei și care încă nu au fost explorate;
  4. Product managerul coordonează diferite departamente, menținând colaborarea eficientă și în conformitate cu obiectivele afacerii.

Resurse utile de învățare pentru product manageri

Expertul menționează faptul că există resurse infinite despre product management raportat la timpul nostru, dar e important ca aceste resurse să fie explorate din curiozitate, mai degrabă, decât doar să fie bifate pe to-do list. 

Adrian recomandă 2 podcasturi captivante despre business și product management, ideale pentru cei care vor să aprofundeze subiectul: 20VC & Acquired.

Pe lângă resursele de învățare recomandate, un alt subiect interesant discutat în interviu a fost experiența lui Adrian în cadrul programului Pivotal. În această direcție, Adrian a subliniat importanța mentoratului și modul în care acesta a contribuit la formarea noilor Product Manageri din cadrul programului.

Cum descrie Adrian, experiența sa ca mentor în programul Pivotal?

Adrian a menționat că i-a plăcut întotdeauna să împărtășească din experiențele sale și apreciază formatul accelerat de învățare, care ajută participanții să facă rapid tranziția sau să se inițieze în product management. De asemenea, a apreciat colaborarea cu Dreamups în cadrul programului Pivotal și ambiția moldovenilor de a gândi la scară globală.

Ce abilități deprind participanții în programul Pivotal by Dreamups?

Fiind expertul programului Pivotal, Adrian ne-a confirmat că pentru participanții este esențial să înțeleagă cum să gestioneze un produs pe parcursul întregului său ciclu de viață – de la idee până la lansare. La început, produsul trebuie adaptat pentru primii utilizatori, iar pe măsură ce crește, trebuie ajustat pentru a atrage un public mai larg. Fiecare etapă necesită modificări strategice pentru a asigura succesul pe termen lung.

„Cel mai important în cariera de product manager este să înțelegi cum funcționează  business-ul”

Product managementul este o oportunitate pentru cei care vor să participe la crearea de produse digitale de succes, care răspund nevoilor pieței. Deși, acest rol este încă nou în Republica Moldova, cererea de profesioniști este în continuă creștere.

Un product manager joacă un rol esențial în dezvoltarea unei companii, influențând viața utilizatorilor și direcția strategică. Prin curiozitate, învățare continuă și adaptabilitate, el poate identifica oportunități și le poate transforma în soluții valoroase care aduc beneficii economice și sociale, atât companiilor cât și umanității.

P.S. Pentru detalii complete despre cariera de product manager, urmărește interviul integral cu Adrian Pica.

Pivotal este un program organizat de Dreamups, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret în cadrul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024, susținut prin Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, cu suportul Ukraine-Moldova American Enterprise Fund.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola