ONG-URILE CER PARLAMENTULUI REEXAMINAREA UNUI PROIECT DE LEGE PRIVIND PREVENIREA TORTURII



Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Centrul medical de reabilitare a victimelor torturii "Memoria", Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Promo-Lex se arata profund ingrijorate si dezamagite de faptul ca in Moldova, de facto, a fost compromisa crearea unui organ national independent de inspectare a locurilor de detentie in scopul prevenirii torturii, transmite DECA-press.

"Organul national de inspectare trebuie sa fie independent din punct de vedere functional si financiar si sa fie compus din specialisti competenti si independenti - reprezentanti ai societatii civile. Moldova si-a asumat obligatia de creare a unui astfel de organul independent prin ratificarea la 30 martie trecut a Protocolului facultativ la Conventia ONU contra torturii", spune Sergiu Ostaf, director executiv CReDO.

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale afirma ca toate prevederile referitoare la crearea organului national de inspectare a locurilor de detentie pentru prevenirea torturii, la implicarea reprezentantilor societatii civile si la imputernicirile acestora in cadrul organului au fost excluse in intregime din cadrul proiectului de lege.

Parlamentul planifica examinarea proiectului de lege in cadrul sedintei plenare din 20 iulie 2007 simultan in doua lecturi. Daca proiectul de lege va fi adoptat in formatul curent, atunci Parlamentul va ignora si va compromite obligatiile internationale ale Moldovei in lupta eficienta contra torturii.

"Solicitam Parlamentului sa amane examinarea proiectului de lege in cadrul sedintei plenare de maine, desfasurarea consultatiilor intense cu organizatiile de aparare a drepturilor omului si definitivarea proiectului de lege in conformitate cu prevederile Protocolului facultativ" - cer membrii acestor organizatii.

Sursa: DECA-press