Peste 500 de elevi din 25 de școli din țară și-au testat, de Ziua Ștafetei, viitorul profesional



Între 14 și 20 noiembrie, Fundația Terre des hommes Moldova a desfășurat campania Ziua Ștafetei. Elevii din 25 de școli din Moldova partenere ale proiectului Joboteca și-au testat viitorul, încercând diverse meserii care să îi ajute să își contureze o idee despre viitorul lor profesional. Evenimentul celebrează dreptul tuturor copiilor și tinerilor de a participa în societate și a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, marcată la 20 noiembrie. Campania a fost desfășurată atât la nivel local, cât și național.

Anul acesta am avut prima ediție a campaniei Ziua Ștafetei, o campanie prin care încurajăm elevii să-și descopere talentele și preferințele în privința unei cariere potrivite pentru ei. Specificul acestei campanii este că tinerii se întâlnesc cu mentorii și testează la modul practic meseria care le place, putând, astfel, să-și dea seama dacă li se potrivește, dacă este ceea ce-și doresc pentru viitorul lor”, explică Elena Madan, directoarea Tdh Moldova, necesitatea și specificul campaniei.

La nivel național, Tdh a oferit posibilitatea tinerilor să întâlnească 15 profesioniști cu rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate, care au primit elevii cu multă deschidere, le-au povestit despre meseria pe care o practică și i-au invitat să testeze anumite activități specifice meseriei lor. Elevii participanți au fost selectați în baza unei scrisori de motivare în care au argumentat de ce își doresc să întâlnească un anumit mentor. În final, 33 de elevi s-au întâlnit cu profesioniști precum antreprenor, bucătar, specialist IT, director de organizație, actor, ambasador, hair-stylist, jurnalist, avocat al poporului pentru drepturile copilului, polițist, medic, barista și administrator de restaurant. Astfel, aceștia au petrecut de la câteva ore până la aproape o zi alături de mentorii lor de la Delegația Uniunii Europene, Fundația Terre des hommes Moldova, Președinția Republicii Moldova, ARTCOR, Teatrul Republican „Luceafărul”, Restaurantul Oliva Verde și Tucano Coffee, Inspectoratul de Poliție Centru și alții. 

Această zi a fost de neuitat. Am deslușit aspecte ale meseriei de diplomat care îmi erau necunoscute până acum, iar domnul Ambasador a fost persoana potrivită de la care să aflu atâtea lucruri interesante. Pe viitor, sper să reprezint și eu Moldova la fel de bine cum reprezintă dumnealui Uniunea Europeană.”, a mărturisit Nicolae Mărjineanu, elev în clasa a 11-a, din satul Grozești, r. Nisporeni, care l-a avut ca mentor pe Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Andreea Rusu, elevă în clasa a 11-a, își dorește să devină medic și, din acest motiv, a ales-o ca mentor pe dr. Lucia Gariuc, medic ORL la clinica Pedriatica din Chișinău. „Experiența de azi a fost unică și mă bucur că am avut această șansă. Am învățat că lucrul în domeniul medical constă atât din cunoștințe cât și din abilitatea de a comunica eficient cu pacienții. Doamna Lucia Gariuc mi-a dat multă motivație și chiar speranță în legătură cu viitorul meu profesional, pentru care îi sunt recunoscătoare.”, spune tânăra din s. Grozești (Nisporeni) 

Nouă elevi au avut ocazia să viziteze Președinția Republicii Moldova, unde au aflat despre cum este organizată o astfel de instituție, cine sunt funcționarii și consilierii care activează acolo și chiar au întâlnit-o pe doamna președintă pentru o scurtă discuție.

În urma vizitei la Președinție am rămas frumos surprins de micile detalii și istoria pe care această clădire o are. Întâlnirea cu dna Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a fost un moment memorabil, la fel și faptul că ne-a vorbit despre parcursul său profesional și ce trebuie să facem pentru a ajunge cei mai buni într-un domeniu.”, și-a împărtășit impresiile Ștefan Stolear, elev în clasa a 12-a, din orașul Strășeni.

Și pentru mentori această experiență a fost inedită, au simțit-o ca pe o responsabilitate mare și și-au luat rolul foarte în serios.

Să ai copiii o zi alături de tine este o mare responsabilitate. Prin acțiunile tale trebuie sa-i convingi cât de importantă este cunoașterea drepturilor și unde/la cine să apelezi în cazul în care iți sunt încălcate. Aș mai repeta aceasta experiență cu fiecare ocazie când mi s-ar solicita să vorbesc despre funcția pe care o dețin de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, despre importanța acesteia  pentru copiii, pentru apărarea drepturilor copiilor.”, a descris experiența din această zi Maia Bănărescu, Avocata Poporului pentru Drepturile Copilului.

Maxim Cucu este consultant în securitate cibernetică la Wheels Donlen, Chicago, SUA. El i-a mentorat pe Constantin și Cristina, elevi în clasa a 11-a și a 9-a.   „Am discutat cu elevii despre oportunitățile din domeniul IT și cum tehnologiile de azi ne modelează lumea și viitorul. Elevii au fost foarte motivați și interesați sa afle mai multe despre programare, certificări și ce studii sunt mai relevante pentru viitorul lor. Prin acest program tinerii au acces la diverși mentori și este o oportunitate foarte bună pentru pregătirea elevilor din Moldova pentru piața muncii”, este de părere specialistul în IT.  

La nivel local, în cele 25 de școli partenere în cadrul proiectului Joboteca, profesorii coordonatori au organizat Ziua Ștafetei împreună cu profesioniști din localitatea lor. Meșteri populari, medici, lucrători în agricultură, antreprenori, pompieri, și multe alte meserii au fost testate de elevi. În total, 500 de elevi s-au întâlnit cu 250 de mentori și au experimentat împreună predarea și preluarea ștafetei, o premieră pentru fiecare dintre ei.

Nina Cegorescu, profesoară la Gimnaziul Codreanca din Strășeni, a fost coordonatoare locală de Ziua Ștafetei pentru 19 tineri din școală. „Pentru mulți dintre elevi, participarea la Ziua Ștafetei a servit drept decizie finală în alegerea viitorului profesional. Mentorii au fost foarte receptivi, toți ne-au primit cu brațele deschise (APL, IMSP Strășeni, Stomatologia, Inspectoratul de poliție, Salon de frumusețe). Elevii au fost încântați de experiență. Dintre toți, doar un tânăr, care se visa stomatolog, s-a convins că această meserie nu este potrivită pentru el”, povestește profesoara.

Am îmbrățișat cu drag șansa de a participa la Ziua Ștafetei. Eu am avut ocazia să testez meseria de antreprenor, dar și de chelner. Acum îmi este mai clar ce presupun aceste profesii. M-am bucurat să văd deschiderea cu care ne-au primit mentorii și faptul că ne-au împărtășit din experiența lor, cu bune și rele.”, spune Constantin Avram, elev în clasa a 12-a, din satul Vorniceni, r. Strășeni.

Elevii participanți în campanie s-au arătat entuziasmați de șansa de a avea acces la profesioniști care să le răspundă la întrebări despre profesia pe care și-o doresc. Pentru mulți dintre ei, această experiență a fost decisivă, unii convingându-se că meseria pe care și-o doresc este cea căreia vor să se dedice, în timp ce alții au înțeles că nu li se potrivește.

Prin „Ziua Ștafetei” adulții le arată tinerilor că au încredere în ei și în alegerile pe care le fac. În același timp, aceasta reprezintă o platformă de exprimare pentru tineri și șansa de a-și testa alegerea, prin accesul la meseria la care visează. 

Prin această campanie, Terre des hommes Moldova își dorește să popularizeze conceptul de predare a ștafetei în rândul profesioniștilor, care vor oferi tinerilor posibilitatea să facă o alegere profesională conștientă.

Proiectul „JOBOTECA – Program pilot de pregătire a tinerilor din Moldova pentru piața muncii” (2021 – 2024) este implementat de Fundația Terre des hommes, biroul din România și cel din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldovași este finanțat de Uniunea Europeană.