(Video) Revizuirea sectorului de apărare și securitate al Republicii Moldova
Procesele politice din ultimul timp din Republica Moldova, precum alegerile prezidențiale și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, vorbesc de un sprijin popular masiv pentru lupta anticorupție, reformatarea clasei politice și ieșirea din lanțul de crize de ordin sanitar, economic, social. Acest deziderat de schimbare dictează și un curs de reformare profundă a instituțiilor statului, inclusiv a sectorului de securitate și apărare națională.
Aceasta este una din concluziile principale ale ale videoului informativ elaborat în baza notei analitice semnate de Viorel Cibotaru, Director Executiv al Institutului European de Studii Politice din Moldova (IESP) și Nicu Popescu, Directorul Programului Europa Lărgită, Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).
Vezi video.
Conform autorilor, pentru atingerea acestui scop este necesară declanșarea, sub egida Președinției Republicii Moldova, a unui proces amplu de reconfigurare al sistemului integrat de securitate și apărare națională.
În acest sens, procesul de reformă al sectorului de securitate are nevoie de implicarea incluzivă a tuturor actorilor politici pro-reformă, autorităților competente, societății civile, experților naționali, dar și a partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, care să asiste autoritățile naționale cu metodologii, expertiză și asistența tehnică necesară.
Noi considerăm că Republica Moldova trebuie să valorifice la maxim relațiile cu NATO și UE în cadrul parteneriatelor și acordurilor existente, dar și dialogul cu Statele Unite ale Americii, România și Ucraina. Autoritățile de la Chișinău ar trebui să urmărească consolidarea capacităților de apărare, reforma și pregătirea armatei naționale, creșterea rezilienței și a capabilităților de a identifica și răspunde la interferențele convenționale și hibride, reforma și capacitarea sistemului de inteligență și de securitate națională.
Iată care sunt recomandările noastre pentru atingerea acestor obiective:
- Demararea, odată cu stabilirea unei noi majorități pro-europene în Parlament și instituirea unui nou guvern plenipotențiar, a procesului de Evaluare Strategică a Sectorului de Securitate și Apărare Națională, adoptarea unei Strategii de securitate națională și actualizarea Strategiei Naționale de Apărare și a strategiilor aferente (strategia militară, strategia de securitate cibernetică, strategia de securitate informațională, ecologică, economică, alimentară, energetică etc.).
- Modernizarea efectivă, pe bază de cooperare internațională (multilaterală și bilaterală), a Armatei Naționale, în baza unor programe multianuale distincte în vederea modernizării și procurării a sistemelor de foc, tehnicii de luptă și transport, armament ușor și mijlociu.
- Dezvoltarea unui mecanism de avertizare timpurie de asistență a procesului de luare a deciziilor la nivel de guvernare (Președinție/Parlament/Guvern, Ministerul Apărării) în probleme de securitate națională.
- Crearea unei Platforme publice de probleme de securitate și apărare pentru discutarea și elaborarea ideilor și propunerilor pentru reforma sectorului de securitate.
Pentru mai multe detalii, puteți consulta nota analitică în limba română aici.
Acest video a fost elaborat în cadrul proiectului „Poduri de Legătură cu UE: Securizarea procesului de europenizare al Republicii Moldova”, implementat cu susținerea Fundației Soros Moldova. Viziunile exprimate în cadrul acestui video aparțin autorilor.