frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Experienta serviciilor in favoarea copiilor singuri acasa din Moldova, in atentia profesionistilor d

CIDDC_Moldova_ALC_Franta_Ro_1

Experienta Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova in domeniul asistentei pentru copiii singuri acasa s-a aflat in prim-planul unui seminar organizat, la Paris, de Asociatia franceza ALC, in cadrul initiativei europene „Sprijin pentru copiii si parintii afectati de migratie”.

Atelierul consacrat efectelor migratiei asupra parintilor si

copiilor a reunit 45 de profesionisti, reprezentanti ai centrelor de azil si ai asociatiilor specializate, veniti din 23 de orase franceze, si l-a avut in calitate de invitat special pe Presedintele Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului in Moldova, Cezar Gavriliuc.

Asociatia franceza ALC (www.association-alc.org) si Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (www.childrights.md) de la Chisinau sunt parteneri in proiectul „Sprijin pentru copiii si parintii afectati de migratie” (iulie 2009-decembrie 2010), realizat cu sprijinul Comisiei Europene si Initiativei Natiunilor Unite in domeniul Migratiei pentru Dezvoltare. Prima reuniune a partenerilor proiectului a avut loc, in august 2009, la Chisinau.

In cadrul seminarului de la Paris, Presedintele CIDDC, Cezar Gavriliuc, a prezentat contextul migratiei parintilor din Moldova in strainatate si efectele acestui fenomen asupra copiilor. „Unii parinti pleaca la munca in Rusia si se intorc in Moldova o data in trei luni, iar altii pleaca in tarile Uniunii Europene, unde raman un an sau mai multi si nu pot reveni sa-si vada copiii din cauza problemelor cu vizele sau din lipsa de mijloace financiare suficiente”, a povestit Cezar Gavriliuc participantilor la atelier, care reprezentau Mecanismul francez de asistenta si protectie a victimelor traficului de fiinte umane.

„Fara sustinerea parintilor, copiii migrantilor, care constituie o treime din copiii moldoveni, sunt afectati de probleme psihologice si sociale importante si reprezinta un segment vulnerabil”.

In cea de-a doua parte a seminarului, partenerii francezi si moldoveni au lucrat asupra continutului unui ghid pentru parintii migranti, „COPILUL MEU E SINGUR ACASA”. Acest ghid, elaborat de CIDDC la Chisinau in 2007 si reeditat in 2009, este oferit in Republica Moldova parintilor care migreaza sau parintilor care intentioneaza sa plece la munca peste hotare, pentru a-i ajuta sa-si pregateasca plecarea si pentru a mentine o buna comunicare la distanta cu copiii.

Continutul ghidului va fi adaptat si tradus in mai multe limbi, pentru a fi difuzat migrantilor (moldoveni, dar si celor de alte nationalitati), care se afla in Franta, ajutandu-i sa mentina legatura cu copiii lor.

Participantii la seminar au lucrat si asupra continutului unei brosuri despre drepturile migrantilor, aflati in Franta, care, de asemenea, va fi editata si difuzata in cadrul acestui proiect.

„Prezentarea, facuta la Paris, de catre Presedintele Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului in Moldova a contribuit la o intelegere mai buna a relatiilor dintre parintii si copiii afectati de migratie si la un schimb de experienta privind serviciile care raspund nevoilor de asistenta si integrare pentru acesti copii”, a afirmat Federica Marengo, coordonator de proiect, Asociatia franceza ALC.

Proiectul „Sprijin pentru copiii si parintii afectati de migratie” este unul dintre cei 55 de castigatori ai concursului pentru finantarea proiectelor in domeniul migratiei pentru dezvoltare, la care au fost depuse 547 de solicitari din diverse tari ale lumii. Initiativa reuneste Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, Asociatia franceza ALC si Mecanismul francez de asistenta si protectie a victimelor traficului de fiinte umane.

Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. E. Coca 15, Chisinau, MD 2008, Moldova
Tel./fax: 71.65.98, 74.78.13  
E-mail: ciddc@yahoo.com,  monitor.childrights@gmail.com
Web: http://www.childrights.md

Partener in comunicare:
URMA ta
E-mail: urma.ta@gmail.com

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola