Academia Liderului Comunitar: lista câștigătorilor concursului de activități practiceCopie a Copie a Verde Plan de Afaceri Afacere Prezentare 220 de proiecte comunitare înaintate de participanții de la Academia Liderului Comunitar au fost selectate în rezultatul concursului de activități practice, anunțat de Centrul Contact la sfârșitul cursurilor Academiei Liderului Comunitar.

Timp de câteva luni, 60 lideri comunitari au fost instruiți în domenii precum: administrație publică locală, acces la informații publice, procesul decizional local, tehnici de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali. În rezultatul cursurilor teoretice, participanțiii au identificat și selectat o problemă comunitară, pe care au documentat-o și au propus acțiuni de soluționare a acesteia, înscriindu-se la concursul Academiei.

Proiectele selectate urmează a fi implementate de liderii comunitari în perioada octombrie 2020-februarie 2021, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Iată cine sunt finaliștii și finalistele:

Liderii/Liderele aplicante

Inițiativa

Morcov Aurica

Lansarea unui teatru de păpuși în cadrul bibliotecii din s.Cotova

Vulpe Viorica

Dezvoltarea abilităților civice ale elevilor, părinților și cadrelor didactice

Natalia Procopii-Scobioala

Amenajarea spațiului Muzeului în aer liber, în memoria victimelor represiunilor politice din satul Mereni

Lilia Hropotinschii

Campanie de sensibilizare cu privire la importanţa unui mediu sănătos

Palii Svetlana

ASPIR - Amenajarea Spațiului Public prin Implicare și Responsabilitate

Buciușcanu Adriana

Amenajarea spațiilor de agrement pentru copiii și tinerii din localitatea Vatici

Jingan Angela

Tomberoane pentru colectarea deșeurilor din masă plastică

Svetlana Busuioc

Implicarea femeilor în procesul decizional și dezvoltare comunitară

Bosîi Ludmila

Amenajarea unui spațiu în aer liber, pe teritoriul instituției școlare din Mîndrești

Prodan Liliana

Reabilitarea și amenajarea spațiului din preajma cișmelei din localitate

Maria Zugravu

Mobilizarea cetățenilor pentru salubrizarea comunității Criuleni

Grecova Agnesa

Părinte informat – copil protejat

Costeva Cristina

Dezvoltarea abilităților de comunicare online a copiilor din Vulcănești

Lapicus Antonina

Dezvoltăm comunitatea, prin implicarea activă a locuitorilor

Liliana Bacal

e-Sălcuța – comunitatea mea în mediul online

Culicenco Iulia

Mobilizarea comunității în crearea terenurilor de joacă pentru copii și tineri

Mutruc Laurențiu

Sporirea nivelului de constientizare a problemelor de mediu și de implicare, participare civică a tinerilor

Solonaru Nina

Transmisiunea în direct a sedințelor  Consiliului local

Levinte Maria

Restaurarea fântânii

Ciobanu Dina

Salubrizarea și dotarea s. Bumbata cu un teren de joacă

Menționăm că ideea creării Academiei a venit ca urmare a interacțiunii Centrului CONTACT cu liderii societății civile din RM, care a scos în evidență mai multe cauze ale implicării insuficiente a cetățenilor în viața comunităților și anume: cunoașterea insuficientă a procesului decizional local și, ca rezultat, capacitatea redusă de a se implica și a promova politici publice benefice pentru comunitate; cunoașterea insuficientă a tehnicilor de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali.

................

Proiectul „Academia Liderului Comunitar” este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

………………..

Pentru detalii, contactați Elena Nofit, comunicatoarea Academiei Liderului Comunitar, la numărul de telefon 069749924 sau email: elena.nofit@gmail.com