Agenda Centrului pentru Jurnalism Independent pentru luna septembrie



Cu vacanța rămasă în urmă, echipa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) revine în forță la un nou an de educație media în școli, un nou an de studii la ȘSAJ, o companie electorală ce va testa calitatea jurnalismului autohton și alte activități pe sectorul media.
 

  • La început de an școlar, CJI anunță două concursuri importante – unul pentru şcolile în care se predă disciplina opţională Educație pentru media, iar altul în instituțiile de învățământ care, deocamdată, nu au acest curs în grila obiectelor de studiu. Concursurile au scopul să promoveze educaţia media şi să extindă numărul şcolilor în care este predată această disciplină opţională. Pentru mai multe detalii, urmăriți https://educatia.mediacritica.md/.
  • Tot în această lună, CJI va reveni cu lecții de educație media în şcolile cu predare în limba rusă, pentru a promova gândirea critică în rândul elevilor.
  • Media Azi va avea în vizor subiecte ce țin de felul în care instituțiile media TV și radio vor reflecta campania electorală pentru alegerile prezidențiale ce se vor desfășura la 1 noiembrie. Totodată, echipa noastră va lansa mai multe emisiuni și comentarii pe probleme actuale din media. Nu ratați nici Caricatura Media Azi, devenită deja o tradiție.
  • Pe Mediacritica veți putea afla ultimele constatări despre calitatea buletinelor de știri de la postul Moldova 1, incluse în cadrul unui noi raport de monitorizare al Centrului pentru Jurnalism Indepedent. Un infografic va ilustra concluziile-cheie ale cercetării, acestea fiind abordate de asemenea într-un video explainer și o ediție de vlog al lui Dorin Galben. Mediacritica va actualiza și tradiționalele rubrici Media in vizorFiltrează informația! și Acțiuni.
  • Platforma T(V)E Privește! vă va informa despre reacția Consiliului Audiovizualului la o serie de petiții în care, prin intermediul portalului, telespectatorii au semnalat mai multe conținuturi problematice difuzate în ultima perioadă la câteva posturi TV. CJI vă îndeamnă să raportați în continuare conținuturile neconforme pe la auziți sau vedeți la radio ori pe micile ecrane.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din domeniu și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor de presă. De asemenea, răspunsuri la întrebările de ordin legal ale jurnaliștilor veți afla la rubrica „Juristul Presei”. O ediție a acesteia va fi lansată în format video.
  • Orele la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism vor începe la 7 septembrie, iar invitatul de onoare la deschiderea anului academic 2020-2021 va fi cunoscutul jurnalist Alex Nedea din România. Primul curs, Introducere în Studiile Media, va fi ținut de Alex Nedea, Viorica Zaharia și Corneliu Comendant. Vor urma cursurile Știrea și reporteria cu Diana Răileanu, Interviul cu Mihaela Gherasim și Articole lungi cu Polina Cupcea.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook - Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitter și Instagram.