(Video) Șase ani de la liberalizarea regimului de vize dintre UE și Republica Moldova: rezultate tangibile pentru cetățenii moldoveni
La 28 aprilie 2020, Republica Moldova a marcat șase ani de la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De șase ani, cetățenii Moldoveni călătoresc fără vize în 26 țări ale Uniunii Europene, cu excepția Irlandei. În aceleași condiții noi călătorim în Elveția, Norvegia, Lichtenstein și Islanda, țări non-UE din Zona Schengen. Eliminarea vizelor de scurtă ședere a sporit numărul călătoriilor în Uniunea Europeană. În ultimii șase ani, peste 2,3 milioane de moldoveni au călătorit în UE în baza pașaportului biometric. Tot în această perioadă, au fost înregistrate peste 8,5 milioane de traversări la ieșirea din țară prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău.
Acestea sunt unele din principalele concluzii ale videoului, elaborat de Iulian Groza, Director Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care analizează importanța regimului liberalizat de vize dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.
Vezi aici video.
Potrivit autorului, peste 70% din populația țării a călătorit liber de cel puțin de 3 ori în Uniunea Europeană și alte țări europene. Cei mai mulți sunt tinerii cu vârsta între 26 și 35 de ani. Aceasta demonstrează că eliminarea vizelor a permis creșterea numărului de schimburi educaționale, de care au beneficiat peste 2500 de studenți și profesori.
„Mai mulți antreprenori moldoveni au stabilit contacte și au dezvoltat parteneriate cu antreprenori din Uniunea Europeană ceea ce a contribuit la creșterea exporturilor moldovenești pe piața UE. Mai mult, în ultimii ani, se operează un număr mai mare de curse avia din Chișinău în mai multe orașe din Uniunea Europeană, datorită creșterii mobilității și a cererii din partea cetățenilor moldoveni. Pentru a beneficia și în continuare de regimul liberalizat de vize cu UE, este important ca cetățenii să respecte condițiile de călătorie, iar autoritățile să asigure o cooperare strânsă cu statele membre ale UE și să continue implementarea rigorilor care țin de ordinea de drept și reglementarea migrației circulare”, este de părere Iulian Groza.
Acest video este realizat în cadrul proiectului „NOI și UE - UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”, implementat de Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.