frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Marca de Produs - Modalitate de Promovare a Regiunii Transfrontaliere

Fundatia Universitara pentru Sprijinirea Producatorilor Agricoli “Haralamb Vasiliu” Iasi, in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltare Economica si Integrare Europeana Iasi, Directia pentu Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi, Centrul pentru Initiativa Privata Ungheni – Republica Moldova, Asociatia Antreprenorilor Rurali – Republica Moldova si cu asociatii: Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vaslui, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Botosani, Consorzio Sviluppo e Impresa – Verona, Italia si Consorzio de Tutela de Formaggio Monte Veronese – Italia, face cunoscut faptul ca pe parcursul a 12 luni (septembrie 2008 – septembrie 2009) s-a implementat proiectul “Marca de produs – Modalitate de promovare a regiunii transfrontaliere”, finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, linia de buget Phare CBC 2006.

Scopul proiectului a constat in dezvoltarea economica a sectorului agro-alimentar din regiunea transfrontaliera Romania – Republica Moldova, prin cresterea competitivitatii produselor alimentare pe piata europeana, prin crearea unei imagini internationale a zonei transfrontaliere, prin promovarea produselor acesteia, in vederea ridicarii nivelului de trai, ca elemente de dezvoltare economica durabila a regiunii transfrontaliere Romania – Republica Moldova.

Proiectul s-a adresat fermierilor/producatorilor din regiunea transfrontaliera Romania (judetele Iasi, Vaslui, Botosani) si Republica Moldova, in vederea promovarii unor forme de asociere intre producatorii din acelasi sector agro-alimentar din aceasta regiune prin infiintarea grupurilor de producatori. Pentru a putea face fata competitiei europene, este important ca in mintea consumatorilor sa fie creata o imagine pozitiva: produse sigure, calitate superioara, noutate, precum si faptul ca produsele trebuie sa fie protejate impotriva competitiei injuste si pentru a atinge aceste doua obiective, o solutie este inregistrarea produselor traditionale ca produse DOP(Denumire de Origine Protejata) la nivel national si comunitar – o garantie a calitatii produselor si crearea de Consortii de Protejare a Marcii ca organisme specializate pentru protejarea produselor.

Pe parcursul implementarii proiectului s-au intensificat relatiile de cooperare intre reprezentantii sectorului agro-alimentar de o parte si de alta a frontierei prin:

  • largirea Retelei de Cooperare Transfrontaliera creata prin proiectul Phare CBC 2005 „Traditional Food Products – Opportunity for Cross-Border Area Development (Produse Traditionale Alimentare – oportunitati de dezvoltare a regiunii transfrontaliere)” cu inca 8 Consilieri ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Botosani si a asociatilor din Italia cu experienta in sectorul agro-alimentar: Consorzio Sviluppo e Impresa Italia si Consorzio de Tutela del Formaggio Monte Veronese;
  • organizarea unor grupuri de lucru din domenii diferite din sectorul agro-alimentar, formate din specialisti din Romania si Republica Moldova;
  • organizarea unor sesiuni de instruire si  a unor sesiuni de informare atat pentru consilierii din Retea cat si pentru fermieri/producatori, pe trei directii distincte: grupurile de productie, produsele DOP si Consortii de Protejare a Marcii, organizate cu sprijinul expertilor partenerilor si a asociatilor din Italia;
  • oferirea de asistenta pentru producatorii/fermierii in vederea internationalizarii activitatii acestora;
  • promovarea si incurajarea cooperarii regionale intre asociatiile sectoriale si institutiile publice in Uniunea Europeana.

Informatiile despre aceste subiecte de larg interes au ajuns atat la consilierii din retea cat si la fermierii/producatorii din regiunea transfrontaliera prin intermediul materialelor tiparite si electronice, care s-au realizat in acest proiect (ghiduri, CD-ROM, website).

Informaţii suplimentare se pot obtine la Fundatia Universitara pentru Sprijinirea Producatorilor Agricoli “Haralamb Vasiliu” Iasi, la telefon 0232/407347 sau prin e-mail, la adresa fuspais@gmail.com,  persoana de contact fiind prof.dr.univ. Gilca Ioan, coordonatorul proiectului.

Cu respect,

Prof.Dr.Univ. Ioan Gilca

Manager de proiect

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola