API a premiat câștigătorii concursurilor profesionale pentru anul 2018



Asociaţia Presei Independente (API) a premiat câștigătorii concursurilor profesionale interne pentru anul 2018. În total, la această ediţie a concursului, au fost acordate 20 de premii la nouă categorii de concurs.

Juriul, constituit din membri ai Consiliului de Administrare ai API şi experţi din afara organizaţiei, a desemnat următorii câştigători:

La categoria „Cel mai bun reporter din presa națională”, de locul I s-a învrednicit Marina CIOBANU de la „Ziarul de Gardă” pentru articolele „Milioane și kilometri: cine, cum și cu ce preț repară drumurile”, „Comerț stradal cu mărci de lux”, „Reforma transportului public în Chișinău, între promisiuni și realitate”.

Locul II i-a revenit Lilianei BOTNARIUC de la „Ziarul de Gardă” pentru articolele „Un orb în ochii R. Moldova”, „Coafură cu evaziuni. În cel mai sărac stat din Europa: frumuseţe fără control fiscal”, „Istorii paralele: Alina și Republica Moldova, născute la 27 august 1991”.

Pe locul III s-a situat membrul API Constantin UZDRIȘ cu materialele „Liberalizarea regimului de vize a deschis noi oportunităţi pentru afaceri”, „Siegfried Mureşan: „Vrem ca Republica Moldova să se apropie mai tare de UE”, „În ultimii ani, Republica Moldova a primit de la UE granturi de peste 800 de milioane de euro”.

La categoria „Cel mai bun reporter din presa locală”, locul I i-a revenit lui Sergiu PASCARI de la ziarul „SP” din Bălți pentru reportajele „Жизнь, привязанная к «искусственной почке», „Отцы и деды — жизнь под кулаком», „Образование за решёткой».

Pe locul II s-a situat Tatiana MITROFAN de la ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca, cu articolele „Elevii de după gratii”, „Redeschiderea școlii din Țepilova, noi detalii”, „Gunoiștile din satele raionului Soroca, între lege și posibilități”.

Locul III i-a revenit Svetlanei CERNOV de la „Est-Curier” din Criuleni, pentru articolele „Medicii care se tem de iarnă”, „…Ca să dăinuie fântâna”, „Stânca – pericol”.

La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa națională”, locul I a fost oferit lui Victor MOȘNEAG de la „Ziarul de Gardă” pentru investigaţia „Vânătorii de terenuri”. Locul II i-a revenit lui Anatolie EȘANU de la „Ziarul de Gardă” pentru investigația „Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil”. Pe locul III s-a situat Marina CIOBANU de la „Ziarul de Gardă”, cu investigația „Casa care nu există”

La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa locală”, locul I i-a revenit lui Tudor IAȘCENCO, de la ziarul „Cuvântul” din Rezina, pentru investigația „Secrete comerciale sau Cum autorităţile din Rezina toacă milioane de bani publici”. Locul II a fost împărțit de Sergiu PASCARI de la ziarul „SP” din Bălți și Lilia CURCHI de la revista „Natura” pentru investigația «Миллионы, утопленные в водопроводе с «мёртвой» водой». Locul III i-a revenit Svetlanei CERNOV de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni pentru investigația „Bariera discordiei de la Porumbeni”.

La categoria „Cea mai bună fotografie” au fost oferite două premii: pe locul I s-a clasat Ecaterina ALEXANDR de la „Ziarul de Gardă”, iar pe locul II – Veronica GOREA de la ziarul „Expresul” din Ungheni.

Premiul pentru „Cel mai bun site” a fost oferit platformei web www.observatorul.md (ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca).

La categoria „Cel mai bun material economic” au fost oferite două premii: pe locul II s-a clasat Tudor IAȘCENCO de la ziarul ”Cuvântul” din Rezina, iar pe locul III – Natalia MORARI de la ziarul „Unghiul” din Ungheni.

Ziarul „SP” de la Bălți a obținut „Premiul de Etică”, oferit de API pentru atașamentul la normele deontologiei jurnalistice.  

Din acest an, API a revenit la tradiția de a oferi un premiul special unui jurnalist de la o instituție media care nu este membră a organizației, în semn de apreciere a perseverenței profesionale. Astfel, „Premiul Special API 2018” i-a fost oferit Nataliei GHEȚU, reporteră PRO TV Chișinău.

Tradițional, membrul de onoare API și fostul președinte al organizației Tudor Iaşcenco a înmânat un premiu personal, întitulat: „Curaj+Demnitate=Reputaţie”. Acest premiu a fost înmânat jurnalistilor Svetlana COROBCEANU de la „Jurnal de Chișinău” și lui Victor SOFRONI de la ImpulsTV Șoldănești.

Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API care s-a desfășurat la 19 aprilie 2019, la Chișinău.

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre ale organizaţiei din anul 1999.

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md