Promo-LEX a lansat al treilea raport de monitorizare a alegerilor



Asociaţia Promo-LEX a lansat astăzi cel de-al treilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate, ce se referă la perioada 19 iulie – 26 iulie 2009.

„Efortul de monitorizare constată numeroase încălcări ale legislaţiei electorale în perioada monitorizată”, a declarat Ion Manole, preşedintele Promo-LEX. Întocmirea şi afişarea listelor electorale au avut loc frecvent cu ignorarea sau respectarea parţială a prevederilor legale, fiind identificate greşeli, inclusiv cazuri de includere a persoanelor decedate.

Influenţa abuzivă şi intimidarea alegătorilor de către autorităţile publice au caracterizat şi această perioadă a campaniei electorale. Reprezentanţii administraţiei publice locale au făcut uz abuziv de resurse administrative pentru a influenţa opinia alegătorilor.

Alegătorii din regiunea transnistreană au rămas în continuare neinformaţi de către organele electorale despre procedura de votare. Cetăţenii moldoveni domiciliaţi în stânga Nistrului nu au putut obţine certificate pentru drept de vot din cauza neîntocmirii listelor electorale pentru regiunea transnistreană.

Monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 în şapte circumscripţii electorale este un proiect realizat de Asociaţia Promo-LEX în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2009”. Circa 270 sunt dislocaţi în teren pentru a monitoriza direct desfăşurarea procesului electoral în Floreşti, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Căuşeni, Ştefan Vodă şi regiunea transnistreană a Moldovei, unde inclusiv sunt amplasate secţii de votare destinate alegătorilor cu domiciliul în stânga Nistrului.

Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de către National Endowment for Democracy (NED).

------
Persoane de contact:
Ion Manole, preşedinte Promo-LEX,
mob. 69 07 08 00
e-mail: info@promolex.md.

Inna Guleac, responsabil relaţii publice Promo-LEX,
mob. 69 33 78 41
e-mail: innaguleac@gmail.com.