Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare
Pe 10 octombrie a fost marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale. În acest an, la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vorbim despre tineri și sănătatea mintală într-o lume în schimbare.
În Republica Moldova, tinerii care se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional sau psihologic se pot adresa specialiștilor (psiholog, psihopedagog, psihiatru) la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală sau la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Acestea activează în toate centrele raionale și municipiile din țară, aflându-se în structura sistemului de asistență medicală primară. Serviciile au un caracter multidisciplinar și sunt oferite confidențial și fără plată.
De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, echipele serviciilor comunitare de sănătate mintală au organizat evenimente și activități de informare și sensibilizare pentru adolescenți, părinți și alte grupuri interesate de domeniu. De exemplu, între 10 și 18 octombrie sesiuni informaționale pentru adolescenți au avut loc la Chișinău, Ungheni și Comrat. Atelierele practice despre stima de sine ”Ești exact CUM SE CADE” au fost organizate în comun de proiectele moldo-elvețiene ”MENSANA” și ”Generație sănătoasă”.
Bunăstarea adolescenților și tinerilor este una dintre direcțiile prioritare ale Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova (SDC). Începând cu anul 2011, prin proiectul ”Generație sănătoasă” a fost creată și extinsă o rețea națională de servicii de sănătate prietenoase tinerilor. Specialiștii din domeniul sănătății mintale au fost instruiți inclusiv pe acest segment de vârstă în cadrul proiectului MENSANA.
În contextul discuției despre sănătatea mintală a tinerilor, directoarea Biroului de cooperare al Elveției a dat curs apelului proiectului moldo-elvețian MENSANA, venind cu mesaj pentru ea, cea de la 20 de ani:
Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova:
”I-aș spune acelei tinere femei să rămână ea însăși, receptivă, curioasă, sociabilă și tolerantă. Dar aș încuraja-o să-și apere cu mai multă insistență valorile și ideile, să preia inițiativa fără teamă de ce ar putea crede sau spune alții. I-aș spune că a fi diferit, a gândi diferit, în modul propriu, este bine. Aș încuraja-o să creadă în abilitățile sale de leader și să le dezvolte.”
Specialiștii spun că adolescența și primii ani de maturitate se numără printre cele mai provocatoare etape de vârstă, când copiii își afirmă din plin nevoile de autonomie, identitate de sine, intimitate și explorarea. Complexitatea schimbărilor care au loc în această perioadă la nivel fizic, psihic, emoțional și comportamental face ca adolescența să fie o perioadă extrem de importantă în dezvoltarea fiecărui copil.
De cele mai multe ori, datorită unei comunicări bune între părinți sau persoana de suport și copil, dificultățile vârstei sunt depășite cu succes. Totuși, există provocări și comportamente de risc care necesită monitorizare din partea familiei, grupului social, instituțiilor de învățământ sau a serviciilor specializate.
Conform datelor OMS, jumătate dintre tulburările mintale debutează la vârsta de 14 ani. Depresia este în top trei al problemelor de sănătate cu care se confruntă adolescenții din toată lumea. Suicidul este a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani la nivel global.
Cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintale care se pot manifesta în perioada adolescenței sunt depresia, anxietatea, tulburările de comportament alimentar.
Jana Chihai, psihiatră, consultantă superioară în sănătate mintală comunitară, proiectul moldo-elvețian MENSANA:
”Este bine de ştiut că adolescenții nu adoptă un comportament dificil doar pentru a-şi scoate părinţii din sărite, ci pentru că sunt supuși unor schimbări neașteptate, pe care nu ştiu cum și, adesea, nu pot să le gestioneze. În acest timp, încrederea dintre părinţi şi copii, consolidată în timp, devine extrem de importantă. Adolescenții au nevoie să ştie că se pot întoarce la părinți fără frică, pentru informații şi sfaturi. Copiii nu îşi doresc să fie controlați, dar ei au nevoie să ştie că dumneavoastră le sunteţi alături pentru a le oferi informații clare şi oneste într-un mediu sigur şi structurat.”
Conform datelor Biroului Național de Statistică, circa 10 procente din populația Republicii Moldova este formată din persoane cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani (350 000 locuitori).
În anul 2017, în Moldova locuiau 151 654 de persoane cu probleme de sănătate mintală și comportament. Circa 10 000 de cazuri noi au fost înregistrate în același an.
Proiectul MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală” este finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), în conformitate cu necesitățile de reformare stabilite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.