„Women 4 Leadership”A doua instruire din sesiunea 2018 a Academiei de Liderism axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale

17 august 2018 – Femeile implicate în Academia de Liderism Feminin se reunesc la Chișinău, între 17 și 19 august 2018, pentru a doua instruire din sesiunea anului 2018, axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale. Lansarea proiectului „Women 4 Leadership” a avut loc, la 29 iunie 2018.

 

Cea de-a doua instruire din sesiunea 2018 a Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” este realizată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și cu sprijinul Guvernului Suediei.

Principalele subiecte incluse în instruirea de pe 17-19 august 2018 se axează pe dezvoltarea parteneriatelor pentru promovarea egalității de gen; finanțarea campaniilor electorale și raportarea cheltuielilor; legislația electorală și participarea candidatei în alegeri; elaborarea mesajelor și susținerea discursurilor publice; interacțiunea cu alegătorii în campania electorală etc. În fiecare dintre aspectele menționate, proiectul își propune să ofere femeilor tot sprijinul necesar pentru a participa cu succes în procesele electorale.

Agenda instruirii include și o sesiune de networking cu Ambasadoarea Republicii Italiene în Republica Moldova, Valeria Biagiotti; Reprezentanta de țară interimară a UN Women în Moldova, Asya Varbanova; și Specialista programe, de la Biroul Regional Europa de Est și Asia Centrală, UN Women, Mehtap Tatar.

Printre experți în domeniu care moderează diverse ateliere se numără Alina Russu, Președinta Comisiei Electorale Centrale; Lilia Pascal, șefa Direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Liliana Palihovici, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”; Liliana Vițu, expertă în comunicare publică; și Pavel Postică, directorul Programului de monitorizare a proceselor democratice, Asociația Promo-LEX.

Instruirea axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale reunește 40 de femei din toate regiunile țării.

„După lansarea recentă a Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, echipa proiectului a avut parte de mai multe ecouri pozitive ale participantelor și partenerilor, iar instruirea din aceste zile consolidează aceste reușite care sunt ale femeilor și, prin urmare, ale comunităților în care ele sunt active și eficiente”, afirmă Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

 

În cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” participantele la proiect beneficiază de ghidarea formatorilor și mentorilor în ceea ce privește participarea la viața publică la nivel de comunitate și de țară. Proiectul „Women 4 Leadership” oferă instruire și consultanță pentru 10 organizații neguvernamentale locale și regionale pentru a dezvolta capacitățile lor de advocacy în dialogul cu autoritățile publice în scopul dezvoltării și implementării politicilor publice locale sensibile la dimensiunea de gen. De asemenea, femeile implicate în proiect vor participa la trei dezbateri publice regionale în cadrul cărora vor prezenta și promova soluții pentru problemele existente la nivel local și național.

Proiectul „Women 4 Leadership”, realizat la nivel național, contribuie la edificarea unei platforme incluzive de dialog, instruire și acțiune a femeilor-lider care va contribui la sporirea șanselor de afirmare a femeilor din diferite grupuri, inclusiv femei tinere, din grupurile de minorități etnice, femeile cu dizabilități, care sunt practic absente din procesele decizionale.

Această activitate are loc în cadrul Acordului de cooperare în bază de proiecte cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), finanțat de Guvernul Suediei și UN Women. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al Organizației Națiunilor Unite sau al donatorului.

CONTACTE:

Asociația „Institutum Virtutes Civilis”

Chișinău, str. Bulgară, 1

Tel.: +373/79403288

Web: http://ivcmoldova.org/

E-mail: ivc.moldova@gmail.com

 

IP CRAION CONTACT-Cahul

Or. Cahul. Str. Negruzzi, 46

Tel.: +373/299/84842

Web: http://contact-cahul.md

E-mail: contact_cahul@yahoo.com