Invalidarea alegerilor din Chișinău, „hârtia de turnesol” a vieții politice și economice a Republicii MoldovaInvalidarea alegerilor primarului din municipiul Chișinău a bulversat societatea moldovenească. Decizia are consecințele politice, economice și administrative, atât pentru Chișinău, cât și pentru întreaga Republică Moldova. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță.

„Chiar și dacă a fost aceasta o încălcare, decizia trebuia să fie una pe măsură, însă fără să dea peste cap întregul proces electoral. Invalidarea rezultatelor alegerilor a generat două proteste de amploare în Chișinău. Mai ales că în istoria Republici Moldova nu există precedente de invalidare a votului popular. Guvernarea încearcă să ne prezinte invalidarea alegerilor drept o decizie a instanțelor de judecată cu argumentul că justiția este independentă, dar fără succes. Deocamdată nu cunoaștem care vor fi consecințele politice de ordin intern”, a spus Tăbârță.

Referindu-se le consecințele externe, analistul politic spune că sunt observate reacțiile dure a partenerilor europeni și ale SUA. De fapt, Republica Moldova deja avea o relație politică deficitară în raport cu partenerii occidentali. În anul 2017, din nou, acțiunile guvernării au dus la înrăutățirea relațiilor ca urmare a aprobării de către Parlament a sistemului de vot mixt, contrar recomandărilor Comisei de la Veneția. Acest lucru a generat condiționalități politice din partea UE pentru acordarea sprijinului financiar.

„Recent, după invalidarea alegrilor din capitală, reacția UE a fost de adoptare a unei rezoluții critice cu privire la Republica Moldova. UE recunoaște anumite merite economice, însă spune clar că nu au fost îndeplinite condiționalitățile politice. În toată istoria Republicii Moldova cu Bruxellesul nu a existat o asemenea criză. Guvernarea susține că rezoluția adoptată de UE a fost luată fiind sub influența partidelor de opoziție. Totuși, guvernarea ar trebui i-a în calcul că decizia a fost luată în mod special ca urmare a deciziilor politice ale puterii de la Chișinău”, a menționat Tăbârță.

Decizia UE de suspendare a finanțării va avea un impact economic asupra Republicii Moldova, deși guvernarea ne asigură că bugetul nu va avea de suferit. Trebuie să înțelegem că asistența financiară din partea UE era destinată pentru finanțarea unor proiecte, care vor stagna pe o perioadă nedeterminată. Chiar dacă guvernarea va face față deciziei UE, situația economică din țară este pe „muchie de cuțit”. Asta reieșind și din faptul că Republica Moldova după anul 2009 s-a bucurat de un suport masiv din partea partenerilor de dezvoltare și a supraviețuit datorită injecțiilor financiare din exterior.

Un alt aspect este cel administrativ. Este cunoscut că fostul primar, Dorin Chirtoacă a lăsat o „moștenire grea” „pe umerii capitalei”. Sunt foarte multe probleme, scheme gri care lovesc în dezvoltarea orașului. Ba mai mult, nimeni nu se aștepta la minuni din partea primarului Andre Năstase, în condițiile în care avea o perioadă scurtă (1 an) și nu avea echipă în Consiliul municipal Chișinău. Dar de la el se aștepta să scoată la suprafață toate schemele gri din primărie conectate la interesele economice.

În concluzie, Ion Tăbârță a spus că invalidarea alegerilor din Chișinău a fost ca o „hârtie de turnesol” a vieții politice din Chișinău și a amplificat relația deficitară cu partenerii de dezvoltare.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.