Politicile de reintegrare vor fi consultate și amplificate. Aceasta prevede un acord semnat de IDIS cu biroul politici de reintegrare a Guvernului Republicii Moldova



Joi, 1 decembrie 2016, Directorul IDISViitorul, Igor Munteanu, a semnat un Acord de cooperare cu Biroul Politici de Reintegrare al Guvernului RM, în persoana Viceprim-ministrului pentru Reintegrare Dl George Balan.  Acordul semnat în cadrul unei ceremonii publice la sediul Guvernului RM prevede crearea unui cadru durabil de consultare și cooperare în vederea elaborării viziunii naționale de reintegrare a țării, altor planuri de acțiuni și programe naționale, care să asigure respectarea integrității, unității, indivizibilității și suveranității Republicii Moldova.

”Este un prim pas pentru consolidarea colaborării între autorități și sectorul asociativ în direcția reîntregirii țării mai ales că în sectorul asociativ există experți valori cu care vom avea o colaborare eficientă și fructuoasă pentru soluționarea diferendului transnistrean”, a spus vicepremierul pentru reintegrare, George Balan.

La rândul său, directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu a afirmat: ”Societatea civilă trebuie să devină un actor credibil, permanent și strategic relevant la toate formatele în care se discută cele mai importante aspecte ale problematicii transnistrene, fiind suficient conștientă că de eforturile sale de mobilizare, de inteligența și implicarea sa depinde modul în care poate avea loc acțiunile concrete de reintegrare durabilă, comprehensivă și democratică a regiunii din stânga Nistrului în spațiul constituțional unitar al Republicii Moldova”.

Acordul semnat între IDIS Viitorul și Biroul Politici de Reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova are drept scop dezvoltarea capacităților de analiză, prognoză, negociere, precum și prevenire timpurie a crizelor, care să consolideze încrederea și buna cooperare între societatea civilă și autoritățile publice ale țării. Părțile își vor construi relațiile de colaborare pe principiile respectului, independenței și încrederii reciproce, cooperând în toate domeniile în care există nevoie și în care se pot completa. IDIS Viitorul invită și alte organizații ale societății civile din Republica Moldova să dea curs acestei inițiative, asociindu-se în cadrul unei platforme naționale de consultare și cooperare pe domeniul politicilor de reintegrare democratică a Republicii Moldova.

Cei interesați de această inițiativă sunt rugați să contacteze Directorul de Programe Politici și Democratizare, Dl Veaceslav Berbeca (berbecaveaceslav@gmail.com) ori Ofițerul de presă al IDIS Viitorul, Victor URSU, la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.