IDIS "Viitorul", printre cele mai influente 400 de think-tank-uri din lume



IDIS Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale „Viitorul" a fost nominalizat printre cele mai influente 400 de think-tank-uri din lume, intr-un clasament efectuat de Programul pentru Think-tank-uri si Societate Civila al Universitatii din Pennsylvania, SUA. De mentionat ca IDIS „Viitorul" este unicul think-tank care a reprezentat Republica Moldova in topul celor 400.

Raportul Universitatii din Pennsylvania, SUA este o premiera pe piata think-tankurilor si a ajuns deja la a doua editie. Potrivit raportului, in lume activeaza peste 5 550 de think-tank-uri, in 170 de state. Aproape fiecare al 10-lea think-tank este din Europa de Est.

„Un think-tank face mai mult decat sa produca studii de politici publice in serie. El este cautat de presedinti de stat si primi-ministri, pentru ca este primordial pe piata globala a ideilor. Un think-tank genereaza solutii la cele mai presante probleme actuale. Liderii din intreaga lume au nevoie de astfel de institutii, pentru expertiza lor independenta, contributia lor la setarea agendei publice, capacitatea lor de a construi punti intre cunostinte si putere", astfel consemneaza in preambul autorii cercetarii.

Institutiile decernate au fost propuse de catre o comisie mixta de experti independenti, donatori. Printre criteriile de selectie au fost: raportul dintre eforturile intr-un domeniu sau altul si impactul obtinut, rigoarea analizei, buna reputatie in mass-media s.a. La urmatoarea etapa, think tank-urile aflate in competitie au fost votate de 5 465 organizatii din intreaga lume. Primele 400 au fost luate in consideratie, fiind aranjate in ordine alfabetica.

Amintim ca IDIS „Viitorul" reprezinta o institutie de cercetare, instruire si initiativa publica, care activeaza din 1993 pe o serie de domenii legate de: analiza economica, guvernare, cercetare politica, planificare strategica si management al cunostintelor. IDIS activeaza in calitate de platforma comuna care reuneste tineri intelectuali, preocupati de succesul tranzitiei spre economia de piata si societatea deschisa in Republica Moldova.