frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Dreptul de a vota si de a candida al femeilor din Republica Moldova

Centrul National de Studii si Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) a organizat astazi, 11 decembrie, masa rotunda cu tema „Dreptul de a vota si de a candida al femeilor din Republica Moldova” o initiativa lansata de CPD in parteneriat cu Institutul Republican International in Moldova (IRI).Activitatea face parte din campania nationala “16 zile impotriva violentei in baza de gen”, care in acest an se desfasoara cu sloganul „Drepturile Omului pentru Femei – Drepturile Omului pentru Toti”. Scopul Campaniei este mobilizarea societatii, guvernului si organizatiilor neguvernamentale la participarea activa in prevenirea si combaterea violentei  in baza de gen si a violentei in familie.

În acest an, CPD si-a propus sa abordeze in cadrul Campaniei, problema violentei invizibile care este mai putin sau defel discutata in Republica Moldova. Pe linga violenta directa, fizica, psihologica sau de alt tip, femeile din Moldova sunt supuse unor diverse forme de violenta structurala si culturala, din partea statului si a societatii. Aceste forme invizibile de violenta le impiedica,  de fapt, sa aiba o viata sociala similara cu a barbatului. Violenta structurala, fiind un tip de violenta care este directionata de institutiile si structurile unei tari, are ca efect indezirabil oprirea individului de la atingerea potentialului sau. Discriminarea de gen, rasiala, pe baza varstei, sau nationalitatii sunt exemple de violenta structurala. Violenta structurala conduce, in esenta, la o crasa nedreptate sociala, cu care si femeile, si barbatii din R. Moldova continua sa se confrunte, dar fiecare categorie de gen, pe anumite segmente.

Violenta culturala sunt acele aspecte ale culturii care pot fi folosite pentru a justifica sau legitimiza violenta directa sau structurala. Astfel, ideologiile, convingerile, traditiile, limba, arta si religia sunt acele aspecte culturale prin care deseori se manifesta violenta culturala si care alaturi de cea structurala conduc la deteriorarea vietii, deoarece reduc numarul de oportunitati egale pentru toti, si astfel, oamenii sunt capabili sa-si indeplineasca nevoile la un nivel sub cel potential posibil.

CPD si-a propus sa aduca in atentia opiniei publice problema violentei invizibile – structurala si culturala – si legatura acesteia cu participarea politica a femeilor din Moldova. Consideram ca sub-reprezentarea femeilor in organe decizionale, precum si marginalizarea femeilor, sunt consecinte ale acestor tipuri de violenta, care au fost trecute cu vedere. Încurajarea participarii politice a femeilor – ca votante si in calitate de candidate – este o pirghie eficienta in contracararea violentei structurale si culturale.

Totodata, s-a readus in discutie lansarea initiativei civice  Alianta ProGen – Alegeri 2009, care isi propune sa faca pledoarie pentru respectarea reglementarilor cadrului legislativ si a angajamentelor internationale cu privire la respectarea principiului egalitati ide gen in alegerile parlamentare din 2009; precum si includerea dimensiunii de gen in programele electorale ale partidelor. Alianta va desfasura si monitorizarea alegerilor din perspectiva de gen, dar si va veni cu programe de asistenta si consultanta pentru partidele politice interesate, si institutii media, in vederea optimizarii abordarii integratoare a genurilor in platformele electorale si produsele media.

Participantii la masa rotunda - femeile din partidele politice reprezentanti societatii civile si ai autoritatilor publice, au sustinut chemarea Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” de a se angaja plenar in sporirea activismului politic si civic al femeilor din Republica Moldova.

Activitatile Campaniei sunt organizate in Moldova de catre Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, Misiunea OSCE in Moldova, UNIFEM si Winrock International in parteneriat cu Organizatia Natiunilor Unite, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, UNICEF, Misiunea OIM in Moldova, UNFPA, Gender Centru, Casa Marioarei, Institutul de formare si cercetare sociala ULIM, Amnesty International, ABA/ROLI, Forumul Femeilor, La Strada, Corpul Pacii, Crucea Rosie, CCF precum si alte organizatii locale si autoritati ale administratiei publice locale. Activitatile campaniei vor fi desfasurate in Moldova cu suportul financiar al Misiunii OSCE in Moldova, Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare Internationala prin intermediul programului UNIFEM din Moldova, precum si al Ambasadei Republicii Cehe in Moldova si Guvernului Principatului Liechtenstein.

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la telefoanele: 24-13-93, 23-70-89 sau prin e-mail: cpd@progen.md,  terzi@progen.md.

Persoana de contact: Daniela Terzi-Barbarosie

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola