Promo-LEX: Societatea civilă din Moldova poate și trebuie să se implice mai activ în procesul electoral

IMG 1740La 4 decembrie 2015, Asociația Promo-LEX și Comisia Electorală Centrală au organizat masa rotundă cu tema: „Sporirea rolului societăţii civile în procesul electoral. Dezbaterea publică a proiectului Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice”.

“Studiul comparativ al legislației electorale din Belarus, Ucraina şi Republica Moldova scoate în evidență că organizațiile societăţii civile din Moldova au suficiente pârghii de a se implica pro activ în procesul electoral. Nu doar pe perioada campaniilor electorale dar şi în afara acestora. Şi acest eveniment de astăzi îl vedem ca o platformă de discuții în care toate părțile interesate s-au expus asupra unor subiecte distincte legate atât de rolul societăţii civile în procesul electoral dar şi în procesul de transparență decizională, atunci când se discută anumite proiecte de acte normative sensibile şi cu impact pentru toți actorii procesului electoral.”, a menționat Pavel Postica, directorul Programului Monitorizare Procese Democratice din cadrul Asociației Pormo-LEX

În cadrul evenimenutlui au fost supuse dezbaterilor publice proiectul Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, elaborat de Comisia Electorală Centrală. Menționăm că începând cu 1 ianuarie 2016, partidele politice urmează să primească alocații financiare de la bugetul de stat.

“Odată cu adoptarea noii Legi privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, s-a impus practic necesitatea elaborării unui regulament privind finanțele partidelor politice atât în perioada electorală, cât și în perioada între alegeri. Este o noutate pentru Republica Moldova, iar potrivit prevederilor legale Comisia Electorlă Centrală este instituția care trebuie să adopte un astfel de regulament specializat. Proiectul urmează a fi pus pe ordinea de zi a ședinței CEC din 8 decembrie 2015 şi eventual supus votului, astfel încât să dispună de forță juridică deplină către 1 ianuarie 2016”, a subliniat Iurie Ciocan, Președintele Comisiei Electorale Centrale.

Formatul dezbaterilor și modalitatea de lucru a permis analiza punctuală a prevederilor proiectului de Regulament, iar participanții la eveniment reprezentanți ai societăţii civile, ai partidelor politice şi din cadrul organelor de stat au avut posibilitatea să își expună opiniile și să vină cu propuneri de modificare și îmbunătățirea a documentului.

Cornelia Călin, expert financiar din cadrul Promo-LEX, consideră că “Regulamentul propus de către CEC este unul racordat la legislația în vigoare privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, care la rândul său corespunde standardelor internaționale și normelor Comisiei de la Veneția. Este un document exhaustiv, care necesită anumite modificări, dar care ulterior va aduce claritate în reglemnetarea finanțelor partidelor politice”.

Asociația Promo-LEX a prezentat o Expres-analiză prin care a venit cu propriile recomandări argumentate de modificări a proiectului Regulamentului. Vezi aici.

La eveiment au participat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, instituţiilor administraţiei publice centrale, partidelor politice, precum și reprezentanților organizațiilor societății civile active în domeniul monitorizării alegerilor şi a proceselor democratice.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail pr@promolex.md