Prevenim violența prin Artă



violenta arta 550x350“Prevenim violența prin Artă” este sloganul Campaniei de prevenire a violenței în familie, desfășurată de către Asociația Promo-LEX și Inspectoratul General al Poliției, în parteneriat cu Asociația Artiștilor Profesioniști și a Amatorilor Artei de Circ din Republica Moldova, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2015.

Scopul Campaniei este prevenirea violenței în familie în rândul tinerilor, dar și determinarea acestora de a se implica mai activ în prevenirea fenomenului prin diseminarea informației.

“Violența poate distruge vieți. Fiecare dintre noi, merită o viață fără violență, mai ales fără violență în familie. Este important ca tinerii să înțeleagă că violența în familie nu trebuie acceptată și tolerată. Ei trebuie să cunoască că există o legislație națională specială privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Pe de altă parte, victimele trebuie să-și cunoască drepturile și să raporteze cazurile de violență, să solicite ajutorul autorităților și al asociațiilor care activează în domeniu. Este vital ca populația țării să conștientizeze efectele grave ale violenței în familie și împreună să contribuim la prevenirea acestui fenomen”, a menționat Lilia Potîng, juristă, Asociația Promo-LEX:

Credem că arta poate fi și trebuie utilizată penru a preveni fenomenul violenței în familie. Prin artă, trucuri artistice, alte ori și prin umor putem transmite orice mesaje, iar în acest caz să promovăm nonviolența. Este important să aducem tinerilor lumină, zâmbet și emoții pozitive  îndemnându-i totodată să nu tolereze violența, a declarat Anatolie Jornea, Președintele Asociației Artiștilor Profesioniști și a Amatorilor Artei de Circ din Republica Moldova.

Asociația Promo-LEX alături de partenerii Campaniei vor vizita aproximativ 20 de instituții de învățământ preuniversitar și universitar din țară. Scenariul evenimentului prevede derularea unui mini-spectacol artistic special realizat pentru această Campanie și vernisarea unei Galerii de fotografii. De asemenea se vor purta discuții și vor fi distribuite materiale informative despre fenomenul violenței în familie, formele acesteia, ce acțiuni trebuie să întreprindă victimele și martorii actelor de violență, dar și care sunt măsurile și mecanismele de protecție prevăzute de lege. Tinerii vor beneficia  de consultanță pe probleme de violență în familie și la solicitare asistență juridică gratuită.

Campania de prevenire a violenței în familie se va desfășura în următoarele localități: 27 noiembrie – Chișinău; 30 noiembrie – Soroca; 1 decembrie – Comrat; 3 decembrie – Cahul; 7 decembrie – Ungheni; 8 decembrie – Bălți.

Parteneri media ai Campaniei: #Diez.mdMoldova.orgAdevărul MolodvaRadio Plai și Radio Moldova Tineret.

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 060280980, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail pr@promolex.md