Asociația MOTIVAȚIE a promovat timp de un an accesul tuturor la infrastructura socială



 

 

 

 

Asociația MOTIVAȚIE a promovat timp de un an accesul tuturor la infrastructura

socială

Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, pe parcursul ultimului an, a implementat proiectul „Acces pentru toți”, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova / Programul Egalitate și Participare Civică. Proiectul și-a propus să diminueze fenomenul de discriminare a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii prin facilitarea/ îmbunătăţirea accesului fizic la infrastructura socială.  În cadrul proiectului, au fost capacitate patru grupuri de inițiativă pentru a realiza acțiuni de sensibilizare în comunitate. De asemenea, a fost lansată online Harta Accesibilității.

În cadrul proiectului au fost realizate un șir de acțiuni ce au urmărit în primul rând informarea și sensibilizarea specialiștilor responsabili de oferirea unei infrastructuri accesibile, dar și studenții de la facultățile de arhitectură.

Pentru a sensibiliza comunitățile, au fost formate și instruite patru grupe de inițiativă din Chișinău, Hîncești, Cahul și Edineț, fiecare grup fiind coordonat de o persoană cu dizabilitate. Ulterior, cele patru grupe de activiști s-au întâlnit cu autoritățile locale pentru a-i informa despre importanța respectării dreptului la liberul acces al persoanelor cu dizabilități.

Pe parcursul unui an, au fost organizate mai multe maratoane de evaluare a accesibilității în regiunile sus menționate. Au fost evaluate 188 de clădiri în mun. Chișinău și 153 de obiecte în cele trei regiuni. Rezultatele monitorizărilor au fost incluse în Harta Accesibilității (http://motivatie.md/harta-accesibilitate/), care are identificate în prezent un total de peste 883 de obiecte de menire publică.

O infrastructură lipsită de orice barieră permite unei persoane cu dizabilități să se deplaseze liber pe stradă, să beneficieze de serviciile sociale, medicale și educaționale, să ducă un mod de viață activ. Legislația în Republica Moldova impune și cere respectarea dreptului la aceesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. Cu toate acestea, nu doar legile pot cere respectarea acestor drepturi. Fiecare dintre noi poate contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin luarea de atitudini, susținere și implicare.

 

 

Mai multă informație găsiți pe:  http://motivatie.md/ro/stiri/296-asociaia-motivaie-a-promovat-timp-de-un-an-accesul-tuturor-la-infrastructura-social.html

 

Pentru informații suplimentare contactați:

Ludmila Iachim, directoare de proiect

Telefoane de contact: 067300450, 069654316

Sau e-mail: ludmila@motivation-md.org

Asociația ,,MOTIVAȚIE” din Moldova.