Școala de Studii Avansate în Jurnalism și-a deschis ușile pentru noii studenți



IMG 8643Douăsprezece tineri au început cursurile la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ) la 1 septembrie 2014. Timp de zece luni, aceștia vor beneficia de o pregătire profesională intensă şi vor căpătă deprinderi practice de lucru în regim de redacţie.

În prima zi de studii cu un mesaj de bun venit s-au prezentat instructorii ȘSAJ, Dumitru Marian și Vasile Botnaru. ”Deosebirea mare dintre ȘSAJ și o altă școală sau facultate este elementul practic și ritmul în care veți învăța să scrieți o știre, să filmați un reportaj. Trebuie să fiți perseverenți și pe alocuri tupeiști”, a spus Dumitru Marian, formatorul cursului de imagine și montaj. Pe durata a trei zile studenții vor însuși tehnicile de colectare a informațiilor și unghiul de abordare a subiectelor din mass media împreună cu directorul Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru.  

Reprezentanții ȘSAJ au organizată o întâlnire între actualii şi foştii studenţi ai Școlii. Absolvenţii promoţiilor anterioare au împărtăşit noilor colegi din experienţa lor de studenți şi le-au oferit sfaturi cum să depăşească dificultăţile care-i aşteaptă pe durata cursurilor, dar şi la angajarea în câmpul muncii. Natalia Sergheev, absolventa promoției 2013 - 2014 i-a îndemnat pe tineri să accepte provocările și să se implice în toate activitățile Școlii. ”Nu vă fie frică să abodați instructorii și colegii cu orice întrebare. Fiți prieteni între voi, prieteni și cu instructorii. Niciodată nu știți cînd veți avea nevoie de un sfat, recomandare pentru un job”, a mai adăugat jurnalista.

Cursurile la ȘSAJ vor fi predate de către jurnalişti consacraţi din Republica Moldova şi de peste hotare. Programul de studii se împarte în două semestre, dintre care primul conţine noţiuni de bază pentru scrierea şi editarea materialelor pentru mass media. Partea a doua este concepută pentru specializări, practică şi scrierea proiectului final.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti pentru mass media din Republica Moldova. Din 2006 şi până în prezent, peste 100 de tineri ziarişti au absolvit această instituţie. Majoritatea acestora sunt angajaţi în mass media din Republica Moldova printre care Radio Europa Liberă, TV Moldova 1, Pro TV, TV 7, Publika TV, Ziarul de Gardă, Tele-Radio Găgăuzia, Adevărul şi altele.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău, iniţiat în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa şi organizaţia Free Press Unlimited, Olanda. Finanțatorii proiectului pentru anul de studii 2014 - 2015 sunt organizațiile National Endowment for Democracy (Washington, SUA), The European Endowment for Democracy (Bruxelles, Belgia) și Misiunea în Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Sursa: http://www.scoaladejurnalism.md/