TINERII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI SUNT INCURAJATI SA PARTICIPE LA PROGRAME EDUCATIONALE



25 de studenti, absolventi ai scolii de vara cu genericul „Securitate, nationalitate si cetatenie", le-au fost decernate diplome in cadrul unei festivitati organizate la 25 martie in cadrul misiunii OSCE din R. Moldova. Ceremonia a fost prilejuita de incheierea primului ciclu a programului de studii la distanta „Initiative de pace, schimbari democratice si solutionarea conflictelor", transmite Info-Prim Neo.

Obiectivul principal al proiectului este de a determina politica educationala pentru consolidarea democratiei in R. Moldova, inclusiv facilitarea sistemului de la Bologna, dar si educarea tinerilor in spiritul valorilor europene. Scoala de vara, organizata in cadrul acestui program, a fost deschisa in perioada 8-17 iulie 2007.

Potrivit consilierului de stat al viceprim-ministrului R. Moldova, Dragos Vicol, aceasta initiativa nu poate fi decit pozitiva in contextul in care sunt implicati tineri dotati care isi propun sa identifice solutii pentru ca societatea sa activeze in armonie, securitate, toleranta.

Anul acesta alti 25 de tineri vor avea posibilitatea sa participe la cea de-a doua Scoala de vara cu genericul „Securitate, stabilitate si integrare". Sunt invitati studenti din diverse institutii universitare si academice de pe ambele maluri ale Nistrului, care sunt cointeresati in stabilirea unui dialog transparent si constructiv intre diverse grupuri sociale, politice si etnice cu scopul consolidarii statalitatii R. Moldova, solutionarii pasnice a diferendului transnistrean si edificarii unei politici externe pragmatice, bazate pe principii unanim recunoscute ale dreptului international.

Participantii vor fi selectati prin concurs. Depunerea dosarelor va avea loc de la 31 martie pina la 30 aprilie 2008 in regim on-line la adresa electronica: cornscu@hwa.or.at

Selectarea candidatilor se va desfasura in doua etape si va include testari in scris si oral al limbii engleze si a cunostintelor in politologie, drept si relatii internationale.

In total vor fi organizate trei scoli de vara. Programul este sustinut de Organizatia Hilfswerk Austria", in parteneriat cu Institutul de Istorie, Stat si Drept al Academiei de Stiinte a Moldovei si Centrul Informational din regiunea transnistreana „World Window".

www.info-prim.md