Corupția omoară educația!



Programul de instruire  ”Universități fără Corupție” a luat sfârșit!

Universități fără corupție

Studenții Universității de Stat din Moldova(USM) în colaborare cu alte universități din țară ca ULIM, UTM, ASEM și Universitatea din Bălți ”Alecu Russo” care au participat în perioada 5 mai-10 iunie, la Programul ”Universități fără Corupție”, știu sigur că corupția înseamnă sărăcie, mai ales dacă aceasta este răspândită în universități!  Programul de instruire, lansat și implementat pentru prima dată în Republica Moldova de Centrul Național pentru Transparență și Drepturile Omului (CNTDO) și finanțat de Open Society Institute Budapesta a avut drept scop principal consolidarea capacităților tinerilor în vederea monitorizării, prevenirii și combaterii fenomenului corupției în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Pe parcursul instruirii, care a durat șase săptămâni, cei 20 de tineri au fost instruiți în prevenirea și combaterea fenomenului corupției în instituțiile de învățământ superior de mai mulți specialiști în domeniu. Printre aceștia se numără colaboratori ai Comisiei pentru Combaterea Corupției și Crimelor Economice (CCCEC), sociologi și cercetători, precum și specialiști în jurnalism, acces la informație, dezbateri și campanii publice și de sensibilizare.

Totodată, tinerii au fost antrenați în organizarea și desfășurarea unui flashmob cu titlul ”Universități fără Corupție”, care a avut loc în fața blocului de Arhitectură și Urbanistică a Universității Tehnice din Moldova, scopul acestuia fiind acela de sensibilizare a opiniei publice și de  îndemnare a studenților și a staff-ului academic să nu corupă și să nu se lase corupți. De menționat că în urma acestuia, studenții care au asistat la manifestare au îndemnat organizatorii să spună mesajul care le-a fost comunicat lor, prin intermediul flashmob-ului, mai ales celor de la decanatele universității, menționând că anume aceștia sunt cei mai corupți.

Nici Ministerul Educației care a lansat campania ”Corupția ucide Educația”, nu a trecut cu vederea acest program vast de instruire. Pe lîngă faptul că anterior, unul din participanții la program a fost invitat să participe la filmarea unui spot social în contextul stopării copiatului și corupției în universități, ministerul a delegat unul din specialiștii săi pentru instruirea studenților și stabilirea unui plan comun de acțiuni.

Fiind membră a rețelei Studențești Anticorupție din Europa de Sud-Est, membri ai căreia sunt și organizații studențești din Croația, Macedonia, Serbia și Bulgaria, CNTDO a oferit a trei participanți preselectați posibilitatea de a lua parte la două dintre întrunirile regionale ale rețelei care vor avea loc în luna iulie în Bulgaria și în toamna anului curent, în Serbia. Prima întrunire urmărește elaborarea unei metodologii comune tuturor țărilor membre, în vederea prevenirii și combaterii corupției în sistemul de învățământ superior, implementarea acesteia în toamnă, individual, în fiecare țară și, prezentarea rezultatelor în cadrul celei de-a doua întruniri, în Serbia, unde vor pleca alți trei participanți la programul  ”Universități fără Corupție”.

 

Material realizat de Iulia BRAD