MYDA: Ca să te faci văzut ai nevoie de promovare

Dumitru Condrea fotoFondată în 2011, MYDA este o organizație de tineri despre care la sigur ați auzit! Aceasta are drept scop promovarea tinerilor talentați din Republica Moldova și favorizarea colaborării active dintre ei.  Membrii organizației sunt actuali sau foști studenți care s-au specializat în economie, jurnalism, IT, design, artă fotografică, psihologie, creative-write-eri și care au înțeles că azi, pentru a fi apreciați, tinerii talentați au nevoie să fie cunoscuți, promovați și, pe bună dreptate, descoperiți de semenii lor.

De doi ani încoace, așadar, acești MYD-iști ambițioși au reușit să implementeze mai multe proiecte de dezvoltare și promovare a tinerilor, MYDA fiind organizația pentru care fiecare tânăr contează.

În interviul ce urmează aflați de la Dumitru Condrea, președintele MYDA, cine sunt voluntarii, care sunt planurile de viitor ale organizației dar și cine sunt cei cărora MYDA le este recunoscătoare!


Dumitru, ce este MYDA, într-o singură propoziție?

MYDA este o comunitate de tineri creativi, profesioniști sau profesioniști în devenire care participă activ la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor din Moldova.

În ce constă activitatea MYDA? Cu ce vă ocupați?

MYDA a realizat până acum 2 proiecte de lungă durată, care au ca scop crearea produselor media pentru tineret, sensibilizarea tinerilor din Moldova asupra efectelor negative ce poate aduce discriminarea și ”însămânțarea” spiritului de toleranță în inimile lor precum și dezvoltarea inițiativilor de dezvoltare rurală ale tinerilor din comunitățile respective. Aceste proiecte sunt:

-Revista de Tineret NEXT, care în curând ne va bucura cu noi ediții și apariții surprize.

- Proiectul CMAP realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Tineretului și Sportului din Moldova

- Proiectul ”Privim spre viitor- Dezvoltarea Inițiativei Rurale de Tineret” realizat cu sprijinul suportului financiar acordat de către Guvernul SUA prin Programul de Granturi pentru Democrație.

Avem și activități de scurtă durată ca moderarea trainingurilor, activități caritabile.

Care sunt 3 cele mai importante realizări din 2012 ale asociației?

Revista de tineret NEXT. Am făcut 2 proiecte unde am implicat aprope 200 de tineri din diferite localități din țară, campania caritabilă de Crăciun pentru copiii din orfelinatul din com. Tocuz, organizată în parteneriat cu Senatul Studențesc ASEM și Alianța Studenților USM.

În decembrie 2012, MYDA a fost invitată să devină membru al Consiliului Național al Tineretului din Moldova (CNTM). Cum crezi, cărui fapt se datorează această invitație făcută unei organizații atât de „tinere”?

Idee nu am (zâmbește), dar cred totuși că se datorează activității noastre și demonstrării faptului că MYDA este un ONG de tineri, activ!

Pentru 2013 MYDA ce planuri are?

Finalizarea proiectului ”Privim spre viitor”în satul Drepcăuți, Briceni, organizarea unei campanii de recrutare a voluntarilor, lansarea unui produs ”soră” a revistei NEXT, apariția Revistei  de tineret NEXT, organizarea activităților ce ar promova Moldova printre tinerii de peste hotarele țării dar și proiecte internaționale de dezvoltare și implicare a tinerilor din Moldova.

Întotdeauna este bine să mulțumim celor care ne-au oferit suport și au fost alături de noi atunci când am avut nevoie de ajutor. Cine sunt oamenii sau organizațiile cărora membrii MYDA le sunt recunoscători pentru suport și ajutor?

MYDA este deosebit de recunoscătoare, în primul rând, decedatului pro-rector al Universității de Stat din Moldova, domnului Tudor Arnăut pentru că el a fost un Mentor de Suflet al organizației noastre. MYDA este recunoscătoare voluntarilor și membrilor săi pentru eforturile depuse și totodată, finanțatorilor celor 3 proiecte realizate în 2012, pentru încrederea acordată. Mulțumiri aducem, în mod special, Ministerului Tineretului și Sportului din Moldova, Guvernului SUA care a acordat finanțare proiectelor noastre prin Programul de Granturi pentru Democrație și desigur, partenerilor și prietenilor noștri printre care se numără Universitatea de Stat din Moldova, mai multe ONG-uri de tineret din țară și reprezentanți ai ambasadelor altor țări în Moldova.

Se zice că unde-i unul nu-i putere, unde-s doi, puterea crește. Cu ce organizații, din Moldova dar și de peste hotare, v-ar plăcea să colaborați în 2013?

Cu absolut toate organizațiile care sunt în același gând, scop cu MYDA. Suntem foarte receptivi la orice propunere de colaborare.

Știu că organizația pe care o conduci va începe din 2013 o serie de traininguri de dezvoltare pentru tinerii din Moldova. Dă-ne mai multe detalii!

Detaliile vor apărea pe site-ul MYDA în 2 săptămâni.

Și voluntarii? MYDA are voluntari? Cine sunt ei?

MYDA are voluntari: Andrian, Snejana, Dorina, Eugen, Mikey, Pașa, plus noi fondatorii. Toți suntem voluntari la MYDA (n.r. La întrebarea redactorului - de ce dă doar numele mic al voluntarilor, Dumitru a răspuns zâmbind „pentru că ei ne sunt în primul rând prieteni”. Totodată, pentru a face cunoștință cu ei, Dumitru ne-a îndemnat să-i căutăm pe site-ul myda.md sau pe pagina de facebook a MYDA).

La fiecare început de an facem multe planuri și primim în dar multe urări de împlinire a lor. Tu ce le-ai dori tinerilor din Moldova în noul an?

Multă inițiativă și idei năstrușnice!

 

Mai multe detalii despre MYDA și activitatea ei puteți găsi, accesând www.myda.md și https://www.facebook.com/MYDAssociation?fref=ts

 

Iulia BRAD