Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Carolina Dogaru: "Fii sănătos" şi "Fă voluntariat"!



190877 485967631449621 921678057 o

O tânără plină de entuziasm şi energie, aşa o pot descrie pe Carolina Dogaru, o tânără activă şi implicată în multe proiecte destinate tinerilor şi nu doar. Este elevă în clasa XII-ea şi le reuşeşte pe toate. Chiar dacă examenul de BAC "îi face cu ochiul" ea este curajoasă şi încearcă să combine studiile şi acţiunile din afara orelor de curs. De curând, face parte din echipa de fete "LeaderShe". Ce alte activităţi mai are tânăra, citiţi în interviul de mai jos!

 

Când ai început să faci voluntariat şi în ce a constat el?

Nu mi-am pus până acum în plan să fac anume voluntariat, dar aş putea considera până şi organizaţiile şi proiectele în care sunt implicată o parte componentă a voluntariatului. Eram clasa a 9-a când am început să practic tot felul de activităţi extraşcolare. Prima de acest gen a fost  cea de la "Dance for Life", o organizaţie care implică informarea tinerilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală cât şi acceptarea celor care deja suferă de HIV/SIDA.

Ce te-a determinat să te implici în acest gen de acţiuni?

Firea mea curioasă şi extrovertă îmi cere să-mi ocup timpul cu cât mai multe activităţi şi să fac cunoştinţă cu cât mai mulţi oameni. Probabil setea de ceva nou m-a determinat să spun "DA" la toate oportunităţile care îmi veneau în cale. Cu siguranţă, nu regret că mi-am investit timpul în astfel de activităţi. Mai mult, sunt bucuroasă, pentru că am cunoscut oameni minunaţi, am învăţat lucruri interesante şi m-am format ca personalitate.

Cum te-a influenţat munca de voluntariat ?

M-a determinat să înţeleg cine sunt defapt. Odată ce cunoşti multă lume, înveţi de la fiecare câte ceva. Aş vrea să povestesc despre vizita la Centrul Comunitar „VIS” din Comuna Băcioi. Mi-am dat seama cât de mult înseamnă pentru acei copii faptul că am venit la ei. Nu atît cât dulciurile pe care le-am dăruit, cât atenţia, căldura şi buna dispoziţie care am răspândit-o. E minunat să ştii că am contribuit la zâmbetul de pe faţa acelor copii. Anume atunci realizezi cât de puţin le trebuie unora pentru a fi fericiţi.

De ce tinerii ar trebui să fie voluntari?

Un sfat pe care aş dori să-l împărtăş tuturor este să se implice în cât mai multe activităţi. Indiferent dacă la început nu se regăsesc în ceea ce fac, pe parcurs vor realiza cu adevărat cât de importantă este conexiunea cu oamenii şi cât de multe lucruri poţi învăţa de la ei. Chiar de mici ar trebui ca tinerii să facă voluntariat, pentru că astfel, ei investesc timpul util şi în viitor vor observa cu siguranţă acest lucru.

 Te-am văzut implicată într-un proiect – LeaderSHE. De ce ai optat pentru el?

Despre LeaderSHE aş putea vorbi ore în şir. Sunt atât de entuziasmată şi aştept cu nerăbdare fiecare şedinţă. Acest proiect implică dezvoltarea tinerelor lidere din Chişinău, anul acesta şi tinerele din Comrat au ocazia să facă parte din Proiectul LeaderSHE. De ce e atât de deosebit? Pe lângă faptul că am cunoscut 29 fete dornice să afle ceva nou, tinere curioase care vor să facă o schimbare, am oportunitatea să învăţ câte ceva nou de la fiecare şedinţă organizată. LeaderSHE are câteva subprograme: Mentorat (unde avem posibilitatea să învăţăm de la doamne cu experienţă şi să ne întânim personal cu mentorul şi să-i punem întrebări), training-uri (care aduc un aport colosal la dezvoltarea noastră personală) cât şi doamnele care inspiră la fiecare şedinţă (LeaderSHE le numeşte ambasadoare). Fetele din ediţia trecută ne povesteau atât de inspirate cum LeaderSHE le-a schimbat viaţa.

Planuri de viitor, cu excepţia celor de studii?

La moment sunt redactor şef la site-ul www.fiisanatos.md. Sunt foarte inspirată pentru că îmi face plăcere să informez lumea despre un mod sănătos de viaţă. Pe viitor aveam planuri mari să dezvoltăm acest proiect, vrem să organizăm evenimente unde vom invita specialişti din domeniul sănătăţii, să conlucrăm cu clinici, localuri şi brand-uri din domeniul sănătăţii şi multe altele. De asemenea ajut la dezvoltarea unui proiect minunat şi inedit în Republica Moldova – VIVI Art Boutique, care va presta servicii de organizări de evenimente, magazin online cu produse exclusive, linie de decor pentru copii şi oferte pentru clienţi de a vizita expoziţii şi târguri internaţionale. Îmi face plăcere să-mi ocup timpul cu lucruri atât de frumoase şi sper ca pe viitor să continui să fac ceea ce cu adevărat îmi aduce plăcere.

Iuliana Mămăligă