A fi voluntar este o onoare!
În 2010 Fundația Comunitară Ungheni a lansat proiectul ”Fondul pentru Tineri Ungheni” în cadrul căruia activează Grupul Local de Tineri (GLT). Membrii GLT au reușit într-o perioadă scurtă de timp să realizeze lucruri frumoase și cu impact în comunitate. Cum au reușit aflați din interviul care urmează:
Ce inseamnă pentru tine să fii voluntar la Fondul pentru Tineri Ungheni ?
”Fondul Pentru Tineri m-a schimbat mult, am înțeles că a face voluntariat nu înseamnă numai să faci lucrurile cu ușurință și cu veselie. A fi voluntar la ”Fondul pentru Tineri Ungheni” înseamnă să lucrez zilnic asupra mea, să-mi cultiv noi cunoștințe și abilități de comunicare, leadership. La ”Fondul pentru Tineri Ungheni” învăț permanent cum să organizez și să desfășor activități de colectare de fonduri, caritabile,de informare și sensibilizare a tinerilor cu privire la diferite pobleme din comunitate, să-mi asum responsabilități concrete. Datorită acestui proiect am reușit să-mi găsesc noi prieteni cu, care avem scopuri comune și nu în ultimul rînd acumulez experiență de lucru în echipă care sunt sigur că îmi va fi de mare folos în viață” (Mihai Vatavu, lider GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni”, elev L.T. A. Mateevici).
“Din păcate cuvântul «schimbare» sună astăzi abstract pentru noi. E ceva legat de viitor, aproape irealizabil aș spune. Datorită Fondului pentru Tineri Ungheni eu am reuşit să schimb acest abstract în realitate, să-mi organizez timpul,să nu-mi mai irosesc minutele, orele, zilele în faţa calculatorului sau televizorului, accesând doar site-uri de socializare. Dar, fiind voluntar la FPTU am învățat că internetul poate oferi și oportunități de dezvoltare prin accesarea site-urilor de informaţii foarte utile şi nu mă refer aici la ceva ştiinţific,istoric sau de cunoştinţe generale,ci la lucruri practice,cum ar fi training-uri,şcoli de vară, schimburi de experienţă în străinătate, proiecte la care participând nu adăugi la CV mai multe pagini, ci experienţă personală care pe băncile şcolii nu am de unde să le obţin și care, cu siguranță că mă vor ajuta în viață și carieră profesională.” (Nicoleta Pancu, membru Fondul pentru Tineri Ungheni, mai 2010 – mai 2011, studenta an. II Universitatea Babes – Bolyai, Cluj – Napoca,Romania)
”Faptul că trebuie să lupți pentru o cauză te face să-ți învingi barierele de comunicare, să ai multe idei inovative, să ai putere de convingere pentru a-i ”molipsi” și pe ceilalți de cauza ta. La moment am mulţi prieteni şi amici, care mă cunosc ca fiind o persoană sociabilă, responsabilă, cu inițiativă, comunicabilă. Aceste calități le-am putut valorifica cu ajutorul prietenilor mei de la Fondul pentru Tineri Ungheni. Aş putea vorbi ore în şir despre experienţa pe care o obțin aici, dar cum se zice ,,Mai bine odată să vezi de cît de 10 ori să auzi’’. Acţionează, nu aştepta, totul depinde de tine!” (Anastasia Musteaţa, membru Fondul Pentru Tineri Ungheni, elevă L.T. I.Creangă)
”Să fiu voluntar la ”Fondul pentru Tineri Ungheni” este o oportunitate mare pentru mine, fiindcă am avut ocazia să întîlnesc oameni minunați și să-mi petrec timpul liber cu ceva important” (Olga Pascaru, membru GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni” ”, elevă L.T. I. Creangă)
Cum își organizează acești tineri timpul pentru a reuși la ore, la diferite activități extracurriculare și să obțină rezultate frumoase în activitatea de voluntariat de la Fondul pentru Tineri Ungheni: 27 de tineri implicați în echipa FTU (2010 - 2012), peste 159842 lei mobilizați din comunitățile locale de către echipa FpTU, 75 de parteneri (locali: instituționali, organizații non profit, mass media, autorități locale etc.), 34 proiecte ale tinerilor finanțate, peste 288656 lei acordați sub formă de finanțări , 34 de echipe de tineri /255 de tineri ale căror inițiative au fost finanțate, 50 instituții publice implicate activ, peste 35.000 beneficiari ale proiectelor finanțate, sute de apariții media.
”Să iau în serios această muncă și să-mi concetrez toate eforturile pentru a le reuși pe toate” (Olga Pascaru, membru GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni”, elevă L.T. I. Creangă)
”Să știi să-ți prioritizezi activitățile în funcție de importanța lor. Spre exemplu: orele de dimineață sunt rezervate lecțiilor, după ore poți să-ți rezervezi timp pentru activități extracurriculare, dar marți e déjà stabilit că e ședință de lucru a Fondului pentru Tineri UngheniJ ” (Gurghiș Mariana, membru GLT, elevă L.T. D. Cantemir, or. Cornești)
”Să nu-ți încarci agenda zilei cu prea multe lucruri, pentru că s-ar putea să-ți scape de sub control totul; să fii calm, sigur pe tine și nu în ultimul rind cu zîmbetul pe față” (Daniela Scutaru, membru GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni”, elevă L.T. I. Creangă)
Ce lecții poate învăța un tînăr din activitatea de voluntariat?
”Să fie un om educat, activ, o persoană care are un scop bine determinat în viață” (Scutaru Daniela, membru GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni”, elevă L. T. I. Creangă)
”Lecțiile pe care le poți învăța din activitatea de voluntariat sunt multe și mai depind de profilul organizației unde prestezi serviciile de voluntariat. La Fundația Comunitară Ungheni, și în special la Fondul pentru Tineri Ungheni ești pus în situația de a fi mereu în acțiune. Trebuie să interacționezi, să negociezi pentru cauza taJ cu reprezentanți ai instituțiilor publice, cu cei de la administrația publică locală și cu oameni de afaceri, să organizezi evenimente speciale de colectare de fonduri etc. În fața unor astfel de situații îți poți dezvolta abilitățile de comunicare, capacitatea de lucru în echipă sau abilitatea de gestiune a timpului și a fondurilor care le colectăm pentru soluționarea problemelor copiilor și tinerilor din orașul și raionul Ungheni. Cu cât activitățile de voluntariat din cadrul organizației sunt mai diverse, cu atât tinerii care aleg să facă voluntariat vor învăța mai multe.” (Anastasia Sacaliuc, studentă an. II univ. Carol Davilla, România)
”A fi voluntar înseamnă să înveți să dăruiești din timpul tău unei cauze, inteligență, talent, răbdare, să fii tolerant, să știi să te implici (mulți oameni am cunoscut care doresc să se implice, dar nu cunosc unde și cum pot să facă acest lucru)” (Olivia Sanduleac, membru GLT ”Fondul pentru Tineri Ungheni”, elevă L. T. V. Alecsandri)
Noi le urăm succes și felicitări pentru activitatea care o fac pentru comunitate. Mai multe povești de succes ale acestor tineri aflați de pe blogul www.youthbankungheni.wordpress.com & site-ul www.fundatiacomunitaraungheni.md.