„Nu obosesc să fac voluntariat”
Pe Lidia Sanduleac am cunoscut-o în 2010 la cea dea VIII-a ediţie a Festivalului Voluntarilor, desfăşurat la Chişinău. Ea a obţinut premiul I pentru cel mai activ voluntar. Atunci cînd a venit pe scenă să îşi ia premiul, prezentatorul festivalului a enumerat un şir de activităţi care confirmau că eroina noastră merită pe deplin treapta cea mai înaltă a podiumului. Nu credeţi? Citiţi şi vă minunaţi.
Lidia, sau Liduţa cum îi mai spun cei apropiaţi, este elevă în clasa a XII-a la Liceul Teorevic „Vasile Alecsandri” din Ungheni. Studiază în clasă francofonă dar mai posedă şi limba engleză. Se pregăteşte intens pentru susţinerea testului TOEFL şi pentru că îşi doreşte să îşi continuie studiile undeva în Europa. În mai speră ca va susţine cu brio DELF B2 care îi va certifica şi autoriza cunostinţele în limba franceză.
Dar să ne întoarcem la activităţile de voluntariat. Eroina noastră menţioneză cu mult drag despre acest fenomen care face parte din viaţa ei de mult timp „Volunariatul este o formă a democraţiei prin intermediul căruia în fiecare zi contribui şi votez pentru idealul societăţii la care fiecare din noi visează” spune Lidia. Numai în 2010 a fost implicată în 32 de activităţi de caritate, volountariat şi acţiuni civice. Printre acestea se numără : organizator al proiectului de salubrizare al unui teritoriu , „Clean Up”, moderator de evenimente pentru grădiniţele din oraşul Ungheni în colaborare cu Fondul pentru Tineri şi voluntarii ONG-ului „Casiopeea”, participant, asistent de logistică în cadrul Proiectului „Bridges Between Us” organizat de Comunitatea Absolvenţilor Ambasadei Americane, FLEX alumni, moderator de dezbateri şi organizator la evenimentul de colectare de fonduri „Freedom Wrivers” în colaborare cu Fondul pentru Tineri şi primăria comunei Sculeni, Uungheni. „Nu obosesc să fac voluntariat pentru că mă încarc cu zimbetul sincer al oamenilor, cu prezenţa mulţimii umane în viaţa mea, cu rezultatele eficiente. Imi place ceea ce fac, îmi place diversitatea mentalităţilor şi îmi place să identific, să stimulez, promovez orice talent tînăr care are nevoie de o scînteie pentru a-şi aprinde flacara” conchide Lidia.
Studile din SUA
În clasa a IX-a a avut şansa de a participa şi eventual de a fi cistigatoarea unei burse internaţionale americane oferite de programul FLEX. A acceptat această provocare şi a plecat pe o periodă de un an academic în SUA, Missouri , St. Joseph. Acolo a absolvit liceul, întrucit a optat pentru 18 obiecte de studiu la nivel avansat. „Orarul pentru anul academic a fost selectat personal.. Întrucît vreau să îmi urmez studiile în domeniul relaţiilor internaţionale şi polivologie, studiile americane mi-au format un fundament al alegerii pentru viitor „ îşi îşi începe istoria americană, Lidia. Studiile din SUA au avut un impact de nedescris asupra personalitaţii, spune ea. O influenţă în sensul pozitiv,atît în plan personal cît şi comunitar. A reuşit să preia un bagaj enorm de idei, cunosţinte care încearcă să le implementez acasă. Pe parcurusul studiilor a avut posibilitatea de a locui împreună cu o famile americană, de fapt doar cu mama-gazdă care avea 8 copii. Anume actiunea mamei-gazdă de a o întreţine şi de a o avea drept membru a familiei timp de un an de zile conturează spiritul de voluntar şi de generozitatea a fiecărui american. „Prietenii şi familia m- au ajutat să mă adaptez şi să mă încadrez intr-un timp record în comunitatea americană.”spune Lidia.Tot ea mai menţionează că americanii sînt persoane optimiste, energice, active şi pozitive de la care a şi „furat” aceste calităţi, care o ajută sa îşi realizez orice scop propus. Nu degeaba motto-ul ei în viaţa este o afirmaţie a marelui Paolo Coelhoe „Ţinteşte către lună pentru a ajunge printre stele”.
Iuliana Mămăligă